1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Hdp’li Bilgen’den ’Dokunulmazlık’ Açıklaması
Ani'nin 'Mobil Uygulaması' Yayında

Ani'nin 'Mobil Uygulaması' Yayında

Anadolu Kültür'ün Ani Arkeolojik Alanı'nı tüm boyutlarıyla tanıtmak üzere hazırladığı mobil uygulama Mayıs 2023 itibariyle yayına geçti.

A+A-

Anadolu Kültür'ün Ani Arkeolojik Alanı'nı tüm boyutlarıyla tanıtmak üzere hazırladığı mobil uygulama Mayıs 2023 itibariyle yayına geçti. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani kenti, Anadolu'nun orta çağından kalma çok katmanlı, zengin bir kültürel mirası simgeliyor.

Kars'ın merkezine 48 kilometre uzaklıkta, Arpaçay vadisi yakınında bulunan Ani Arkeolojik Alanı'nı hikâyesiyle birlikte tanımak ve deneyimlemek isteyen herkes uygulamayı App Store ve Play Store'dan ücretsiz indirebiliyor.

Dört yıllık bir zaman diliminde ortaya çıkan çalışma, Portekiz merkezli Calouste Gulbenkian Vakfı ve ABD merkezli Dünya Anıtlar Fonu (World Monuments Fund) tarafından desteklendi. Türkiye, Ermenistan, Avrupa ve ABD'den çok sayıda uzman, arkeologlar, sanat tarihçileri, mimarlar ve fotoğrafçılar Erivan, Kars ve İstanbul'da düzenlenen çalıştaylarda bir araya gelerek, katılımcı ve kapsayıcı bir yöntemle Ani Mobil Uygulaması'nı ürettiler.

Türkçe, Ermenice, İngilizce olarak üç dilde hazırlanan uygulama, 4 rotada Ani ve çevresine ait bilgileri, "Tarihçe", "Mimari", "Sanat Tarihi" ve "Koruma Çalışmaları" başlıkları altında kullanıcıya sunuyor.

Ani, bugün Türkiye ve Ermenistan'ı ayıran Arpaçay'ın sağ kıyısında, üçgen bir plato üzerinde yer alıyor. Kentin hikâyesi yüzyıllar öncesine, Doğu'yu Batı ile buluşturan kervan yollarına uzanıyor, 11. yüzyılda Ermeni krallığı Bagratunilere başkent olduktan sonra zenginlik ve görkeminin zirvesine varıyor. Ani, o tarihe dek tarımsal üretime dayalı kırsal nüfustan ibaret Anadolu coğrafyasında ticaret ve zanaat merkezli "kentsel kültür"e geçişi temsil ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler