1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Dertli Gönül” Okuyucusuyla Buluştu
Anadolu Kültür ve Açık Toplum'a Operasyon

Anadolu Kültür ve Açık Toplum'a Operasyon

Bir yıldır tutuklu olan Osman Kavala’nın başkanlığını yürüttüğü Anadolu Kültür Derneği ve Açık Toplum Vakfı’na yönelik operasyon yapıldı.

A+A-

Bir yıldır tutuklu olan Osman Kavala’nın başkanlığını yürüttüğü Anadolu Kültür Derneği ve Açık Toplum Vakfı’na yönelik operasyon yapıldı. Akademisyenler Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında olduğu 13 kişi gözaltına alındı. 

Bir yıldır tutuklu olan ve iddianamesi henüz hazırlanmayan iş insanı Osman Kavala’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği ve Açık Toplum Vakfı’na yönelik operasyon yapıldı. Sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay da bulunuyor. 8 kişi hakkında da gözaltına alınma kararı olduğu bildirildi.

GÖZALTINA ALINANLAR

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay Tütel, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ali Emekçi, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater Utku ile Meltem Aslan Çelikkan, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Çıvır. 

Turgut Tarhanlı'nın avukatı Aslı Kazan Twitter hesabından, Tarhanlı hakkında 3 günlük gözaltı kararının olduğunu yazdı. 

Gözaltına alınanlardan Çiğdem Mater'in ise film çekimi için gittiği Antalya’nın Kaş ilçesinde kaldığı otelden alındığı, Kaş'ta karakolda tutulduğu, akşam saatlerinde İstanbul'a getirileceği öğrenildi. 

EMNİYETTEN AÇIKLAMA 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından operasyona dair şu açıklama yapıldı: 

"* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli şirketin sahibi Mehmet Osman Kavala isimli şahsın 27.05.2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir.

* Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde şüphelilerin;

-  Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

- Sivil İtaatsizlik ve Şiddetsiz Eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran Adam, Piyano Çalan Adam, Kırmızılı Kadın vs.),

- Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasının amaçladıkları,

- Mehmet Osman Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir." 

Haberin uzantısı...

3 Kişi Serbest Bırakıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişinin ifade işlemleri tamamlandı. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı, ifadeleri alındıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan diğer kişilerin ifade işlemleri ise devam ediyor. Haklarında gözaltı kararı bulunan 7 kişi içinse yakalama kararı bulunuyor.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün yayımladığı basın bilgi notunda "Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmekle" suçlanan 20 kişiden gözaltına alınan 13'ünün isimleri şöyle: “Betül Tanbay, Turgut Tarhanlı, Yigit Ekmekçi, Hakan Altınel, Meltem Aslan Çelikkan, Asena Günal, Çiğdem Mater, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler