
Apê Musa Mezarı Başında Anıldı.. Musa Anter’in Mirası Vurgulandı!
Gazeteci ve yazar Musa Anter, öldürülmesinin 34’üncü yıl dönümünde Mardin’in Nusaybin ilçesindeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Gazeteci ve yazar Musa Anter, öldürülmesinin 34’üncü yıl dönümünde Mardin’in Nusaybin ilçesindeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
“Apê Musa” olarak anılan Anter için Sitîlîlê köyündeki anıt mezarında düzenlenen anmaya yakınları, gazeteciler ve çok sayıda kişi katıldı.
Anmada Anter’in gazetecilik yaşamı, yazıları ve ölümünün ardından yürütülen hukuki süreçte gelinen aşama gündeme getirildi.
ANTER MEZARI BAŞINDA ANILDI
Gazeteci ve yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesinin 34’üncü yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Sitîlîlê köyündeki anıt mezarı başında anıldı.
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; anma programında Anter’in yaşamı ve gazetecilik faaliyetleri anlatılırken, yakınları ve katılımcılar mezarına karanfiller bıraktı.
Kürt kamuoyunda “Apê Musa” olarak anılan Anter, uzun yıllar gazetecilik ve yazarlık yaptı. Yazılarında Kürt meselesi, toplumsal yaşam ve dönemin siyasi gelişmelerine yer veren Anter, farklı dönemlerde çeşitli gazete ve dergilerde yazılarıyla yer aldı.
20 EYLÜL 1992’DE ÖLDÜRÜLDÜ
Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe mevkisinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda yaşamını yitirirken yanında bulunan Orhan Miroğlu da yaralandı.
Anter’in öldürülmesine ilişkin soruşturma ve dava süreci yıllar boyunca devam etti. Olayla ilgili yargılamalarda çeşitli sanıklar hakkında kararlar verilirken, Anter cinayeti Türkiye’nin yakın dönemindeki gazeteci cinayetleri arasında yer aldı.
GAZETECİLİK MİRASI VURGULANDI
Anma programında Musa Anter’in gazetecilik anlayışı ve yazıları üzerinden değerlendirmeler yapıldı. Katılımcılar, Anter’in özellikle Kürtçe ve Kürtlerin toplumsal meseleleri üzerine yürüttüğü gazetecilik faaliyetlerinin önemine dikkat çekti.
Anter’in yazıları ve gazetecilik yaşamı, ölümünün ardından da farklı çalışmalar ve anma etkinlikleriyle gündemde tutuldu. Her yıl ölüm yıl dönümünde düzenlenen anmalarda Anter’in yaşamı, gazeteciliği ve öldürülmesine ilişkin süreç yeniden ele alınıyor.
Musa Anter için düzenlenen anma programı, mezarı başında yapılan konuşmaların ardından sona erdi.








HABERE YORUM KAT