1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Borsada Soruşturma Derinleşiyor.. Pusula ve Tera Yöneticileri Gözaltında!
Borsada Soruşturma Derinleşiyor.. Pusula ve Tera Yöneticileri Gözaltında!

Borsada Soruşturma Derinleşiyor.. Pusula ve Tera Yöneticileri Gözaltında!

İstanbul’da sermaye piyasası işlemlerine ilişkin soruşturma kapsamında Pusula ve Tera yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.

A+A-

İstanbul'da sermaye piyasası işlemlerine ilişkin soruşturmada Pusula ve Tera yöneticilerinin de aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı.

Soruşturmanın önceki aşamasında 4 şüpheli tutuklanırken 51 kişi hakkında yurt dışı yasağı ve mal varlığı tedbirleri uygulanmıştı.

SPK'nın fon kararları ve borsadaki sert hareketlerin ardından adli soruşturma genişlerken 131 fonda tasfiye süreci de devam ediyor.

5 YÖNETİCİ GÖZALTINA ALINDI

PolitiKARS'ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sermaye piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürüttüğü soruşturmada 5 yeni gözaltı kararı uygulandı.

Gözaltına alınan isimler arasında Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ile Tera Yatırım Holding yöneticileri Alper Öztürk, Emre Alkin ve Kerem Alkin bulunuyor.

Şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor.

SORUŞTURMANIN ÖNCEKİ AŞAMASINDA 4 TUTUKLAMA

Dosyada yeni gözaltılardan önce de adli işlemler gerçekleştirilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın 17 Eylül'deki aşamasında Muhammed Yarız, Namık Kemal Gökalp, İbrahim Bekci ve Altunç Kumova gözaltına alınmış; Muhammed Yarız çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

18 Eylül'de ise Adalet Bakanı Akın Gürlek, sermaye piyasalarına ilişkin iki ayrı soruşturma kapsamında fon yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 4 şüphelinin tutuklandığını açıkladı.

Aynı açıklamada 51 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandığı, ilgili hesaplar ve mal varlığı değerleri hakkında da tedbir kararları alındığı bildirildi.

SPK 38 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Soruşturmanın piyasa ayağında SPK'nın bazı paylardaki işlemlere ilişkin incelemeleri de bulunuyor.

SPK, Katılımevim, Gündoğdu Gıda ve Destek Finans Faktoring pay piyasalarındaki belirli dönemlere ilişkin işlemler nedeniyle 38 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu ve bu kişiler için iki yıl süreyle işlem yasağı uyguladı.

Kurulun incelemeleri, söz konusu hisselerdeki fiyat hareketleri ve gerçekleştirilen işlemlere ilişkin manipülasyon iddiaları üzerinden yürütülüyor. İddialar soruşturma konusu olurken, kişiler açısından kesinleşmiş bir yargı hükmü bulunmuyor.

246 SOSYAL MEDYA HESABINA ERİŞİM ENGELİ

Sermaye piyasası soruşturmasının bir diğer ayağını sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar oluşturuyor.

Adalet Bakanı Gürlek'in 18 Eylül'deki açıklamasına göre, sermaye piyasalarını manipüle etmeye yönelik paylaşım yaptığı değerlendirilen 16 şüpheli tutuklandı. Aynı süreçte 246 sosyal medya hesabı hakkında erişim engeli kararı verildi.

Bu dosya, hisse işlemlerine ilişkin soruşturmalardan ayrı olarak sosyal medya paylaşımlarına yönelik adli süreci de kapsıyor.

7 PORTFÖY ŞİRKETİNİN FONLARINDA TASFİYE

Adli soruşturmanın yanı sıra SPK'nın yatırım fonlarına ilişkin kararları da piyasa gündemindeki yerini koruyor.

SPK, 7 portföy yönetim şirketinin TEFAS'ta işlem gören fonlarının işlemlerini kapatırken bazı fonların tasfiyesine karar verdi. Tasfiye kapsamındaki fon sayısı 131 olarak açıklandı.

Tasfiye işlemlerinin yürütülmesinde Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası yetkilendirildi. Fonların portföy saklama ve yatırımcı hesaplarına ilişkin işlemlerinin de belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülmesi planlandı.

FON KRİZİNİN PİYASAYA ETKİSİ

Fonlardaki likidite sorunları, hafta içinde Borsa İstanbul'daki sert hareketlerin önemli başlıklarından biri oldu.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre SPK'nın tasfiye kararları yaklaşık 891 milyar liralık varlığı ve 353 bin yatırımcıyı ilgilendiren bir sürece dönüştü. Yetkililer ise yaşanan sorunun sınırlı sayıdaki fonların kredi ve likidite problemlerinden kaynaklandığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 18 Eylül'de yaptığı değerlendirmede piyasalardaki hareketlerin sınırlı sayıdaki fonların kredi ve likidite sorunlarından kaynaklandığını, genele yayılmış sistemik bir risk bulunmadığını söyledi. Bu değerlendirme Bakan Şimşek'in açıklaması olarak kayda geçti.

BORSA HAFTAYI YÜZDE 8,18 KAYIPLA TAMAMLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 18 Eylül'deki son işlem gününü yüzde 1,67 düşüşle 13.284,42 puandan tamamladı.

Endeks gün içinde 13.200 seviyesinin altına yaklaşırken toplam işlem hacmi 170,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,55, holding endeksi yüzde 4,10 geriledi.

Sektörler arasında finansal kiralama ve faktoring endeksi yüzde 9,41'lik düşüşle en fazla değer kaybeden alan oldu.

Haftalık bazda ise BIST 100'deki kayıp yüzde 8,18'e ulaştı. Endeks hafta içinde 12.817,01 ile 14.355,46 puan arasında hareket etti. Yatırım fonları da haftayı ortalama yüzde 2,57 değer kaybıyla tamamladı.

TCMB'DEN LİKİDİTE ADIMLARI GELDİ

Piyasalardaki dalgalanmanın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da likidite koşullarına ilişkin adımlar attı.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre TCMB repo fonlamasını 300 milyar liraya yükseltirken bankalar arası borçlanma limitlerini de artırdı. Hisse senedi işlemlerinde kredili pozisyonlara ilişkin teminat oranının geçici olarak yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesi de piyasa tedbirleri arasında yer aldı.

Bu adımlar, fonlarda yaşanan likidite sıkışıklığının diğer piyasa araçlarına yayılmasını sınırlamaya yönelik düzenlemeler kapsamında uygulandı.

DOSYADA YENİ ADIMLAR BEKLENİYOR

19 Eylül'deki 5 yeni gözaltıyla birlikte sermaye piyasası soruşturmasının adli ayağında yeni bir aşamaya geçildi.

Serdar Turhan, Emre Tezmen, Alper Öztürk, Emre Alkin ve Kerem Alkin'in emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dosyanın adliyeye taşınması bekleniyor. Bu aşamada şüpheliler hakkında verilecek adli kararlar soruşturmanın sonraki seyrini belirleyecek.

Diğer taraftan 131 yatırım fonuna ilişkin tasfiye işlemleri ile SPK'nın piyasa incelemeleri devam ediyor. Borsa İstanbul'daki hareketlilik ise soruşturma, fon tasfiyeleri ve piyasa likiditesine ilişkin gelişmelerle birlikte izlenmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.