1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Karaçanta’nın Düzmece Özgeçmişi
Alp'ten 'Yargıda Arnavutluk Modeli' Önerisi

Alp'ten 'Yargıda Arnavutluk Modeli' Önerisi

CHP Kars milletvekili İnan Akgün Alp, yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili, TBMM Genel Kurulu’nda parti grubu adına söz aldı.

A+A-

CHP Kars milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İnan Akgün Alp, yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili Yeşil Sol Parti’nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisinde CHP grubu adına söz aldı.

Alp, “Ülkemizde bağımsız bir yargı erkinden bahsedebilmek için, Arnavutluk örneğinde olduğu gibi, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyeleri de dâhil, bütün hâkimler ile Yargıtay Başsavcısı da dâhil, bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistem kuralım” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İnan Akgün Alp, BirGün gazetesinden Timur Soykan’ın gündeme getirdiği “Başsavcının rüşvet çığlığı: Çürüyoruz” başlıklı habere değinerek, “İstanbul Başsavcısının iddiaları belki de cumhuriyet tarihinde gördüğümüz en ağır iddialardan biridir. Maalesef durum vahimdir. Eğer İstanbul Başsavcısının da talep ettiği gibi yargı içerisinde oluşmaya başlayan çeteleri yok etmek istiyorsak CHP olarak bir önerimiz var. Tüm partilerin uzlaşısıyla yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla hâkim ve savcıların göreve liyakatlerinin yeniden incelenmesine dair bir yasa çıkaralım. Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyeleri de dâhil, bütün hâkimler ile Yargıtay Başsavcısı da dâhil, bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistemi kuralım” dedi.

Genel Kurul konuşmasında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye gönderdiği rapora dikkat çeken CHP Kars milletvekili Alp, “İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Anadolu Adliyesindeki bazı rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük iddialarını bir şikâyet olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderdi. Gazeteci Timur Soykan BirGün gazetesinde yaptığı haberle Başsavcının bu raporunu kamuoyuna duyurdu. Başsavcı şikâyetinde rüşvet tarifesini ifşa ettikten sonra çok önemli iki tespitte bulunuyor, diyor ki İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı, ‘Kimi yargı mensupları devletten alacağı varmış gibi her türlü kirli işi yapmayı kendilerinde hak olarak görmeye başladı. Kimi meslektaşlarımız girdikleri kirli ilişkilerle FETÖ'cü hâkim ve savcılara rahmet okutur duruma geldiler.’ Durum gerçekten vahimdir, bu iddialar belki de cumhuriyet tarihinde gördüğümüz en ağır iddialardan biridir. Sayın Başsavcı, ‘Yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri toptan yok etmemiz gerekmektedir’ diye bir de öneride bulunuyor.”

YARGIDA “LİYAKAT YASASI” ÖNERİSİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın tespitlerini aktardıktan sonra, “Ak Parti devri hükümetlerinde sizler önce yargıyı FETÖ'cülere teslim ettiniz, FETÖ’cüleri tasfiye etmek için Ak Partili avukatları hâkim ve savcı yapıp bu sefer de onlara teslim ettiniz ve gelinen nokta ortadadır” diyen Alp, “Yargıya çete ve çetecikler egemen olmuştur. Eğer bu durumdan kurtulmak istiyorsanız, mümkünse tüm partilerin uzlaşısıyla yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla hâkim ve savcıların göreve liyakatlerinin yeniden incelenmesine dair bir yasa öneriyoruz.  Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyeleri de dâhil, bütün hâkimler ile Yargıtay Başsavcısı da dâhil, bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistemi kuralım” teklifinde bulundu.

ARNAVUTLUK ÖRNEĞİ

Konuşmasında önerdiği yasaya ilişkin Arnavutluk modelini örnek gösteren Alp, “Arnavutluk 2014 yılında yargı sisteminde algılanan yolsuzluk seviyesine ilişkin yaygın kamusal endişe üzerine yargı reformundan da sorumlu olacak geçici bir Meclis komitesi kurmuş ve müteakiben Arnavutluk'taki adalet sisteminin değerlendirilmesi hakkında bir değerlendirme raporunu kabul etmiştir. Bu rapor adalet sistemi içerisinde bir stratejinin üretilmesi ve kabulü için de bir mihenk taşı görevi görmüştür. Komitenin önerdiği reform stratejisi doğrultusunda 2016 yılında Arnavutluk Anayasası değiştirilmiş ve anayasaya eklenen bir maddeyle hukukun üstünlüğünün işlenmesinin temin edilmesi, adalet sisteminin bağımsızlığı ve kurumlara güvenin yeniden temini için Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme üyeleri de dâhil olmak üzere bütün hâkimler ve ülke başsavcısı da dâhil olmak üzere bütün başsavcıların mesleğe liyakatlerinin yeniden incelenmesi sistemi kurulmuştur” diye konuştu.

“İNCELEME KOMİSYONLARI KURULSUN”

Arnavutluk’taki yargı reform sürecindeki diğer mekanizmalara da değinen Alp, “Görevdeki bütün hâkim ve savcıların tabi tutulacağı incelemeler Bağımsız Yeterlilik Komisyonu ve bu Komisyonun kararlarına yapılacak itirazı görmekle görevli özel itiraz daireleri tarafından da yürütülmüştür. Bağımsız komisyonlar ülkedeki tüm hâkim ve savcıları belli kıstaslar içerisinde yeniden incelemiş, bu kıstasları yerine getirenler görevine devam etmiş, getiremeyenler ise meslekten çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.

CHP Kars milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Alp, “Ülkemizde bağımsız bir yargı erkinden bahsedebilmek için, Arnavutluk örneğinde olduğu gibi, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyeleri de dâhil, bütün hâkimler ile Yargıtay Başsavcısı da dâhil, bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistem kuralım” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler