
Ağrı’da Şap Hastalığı Alarmı.. Hayvan Pazarı 30 Gün Süreyle Kapatıldı!
Ağrı’da şap hastalığı nedeniyle Hayvan Pazarı 30 gün süreyle kapatılırken, karantina altındaki köylerden hayvan sevkiyatına da geçici kısıtlama getirildi.
Ağrı’da görülen şap hastalığı nedeniyle Hayvan Pazarı, İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu’nun kararıyla 30 gün süreyle kapatıldı.
Karantina altındaki köylerden başka işletmelere ve Hayvan Pazarı’na yapılacak hayvan hareketleri de geçici olarak durduruldu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yetiştiricilerden karantina kuralları ile biyogüvenlik tedbirlerine hassasiyetle uymalarını istedi.
HAYVAN PAZARINDA 30 GÜNLÜK KAPATMA KARARI
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından edindiği bilgilere göre; Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kent genelinde tespit edilen şap hastalığı nedeniyle hayvan sağlığına yönelik tedbirleri artırdı.
İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu’nun 2026/09 sayılı kararı doğrultusunda Ağrı Hayvan Pazarı’nın 18 Eylül 2026 tarihinden itibaren 30 gün süreyle kapatılmasına karar verildi.
Kararla birlikte Hayvan Pazarı’ndaki hayvan alım ve satım faaliyetlerine geçici olarak ara verildi. Uygulamanın temel amacı, şap hastalığının hayvan hareketleri aracılığıyla farklı işletmelere ve yerleşim bölgelerine taşınmasını önlemek.
KARANTİNA ALTINDAKİ KÖYLERDEN HAYVAN SEVKİYATI DURDURULDU
Alınan tedbirler yalnızca Hayvan Pazarı’nın kapatılmasıyla sınırlı tutulmadı. Koruma ve gözetim bölgesi ilan edilen, karantina uygulanan köylerden başka işletmelere veya Hayvan Pazarı’na yapılacak hayvan hareketleri de geçici olarak durduruldu.
Bu kapsamda karantina altındaki yerleşim yerlerinden hayvanların başka işletmelere nakledilmesi veya pazara getirilmesi kısıtlandı. Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınmasıyla hastalığın farklı bölgelere yayılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Karantina uygulanan bölgelerdeki yetiştiricilerin, yetkili kurumların izni ve yönlendirmesi olmadan hayvan sevkiyatı gerçekleştirmemesi gerekiyor.
YETİŞTİRİCİLERE KARANTİNA VE BİYOGÜVENLİK UYARISI
Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, hayvan yetiştiricilerinin karantina kurallarına ve biyogüvenlik tedbirlerine hassasiyetle uymaları istendi.
Şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla işletmelerde hayvan giriş çıkışlarının kontrol edilmesi, şüpheli durumların ilgili veterinerlik birimlerine bildirilmesi ve resmi talimatlara uyulması önem taşıyor.
Hastalığın görüldüğü bölgelerde uygulanan kısıtlamalar, hayvan hareketlerinin denetlenmesi ve olası bulaş zincirlerinin engellenmesine yönelik tedbirler kapsamında yürütülüyor.
KAPATMA SÜRESİ 18 EKİM’DE SONA ERECEK
Resmi duyuruda Hayvan Pazarı’nın 18 Eylül 2026 tarihinden itibaren 30 gün süreyle kapatıldığı bildirildi. Bu takvime göre kapatma süresinin 18 Ekim 2026 civarında sona ermesi bekleniyor.
Hayvan Pazarı’nın yeniden faaliyete geçmesi, hastalığın seyri ve yetkili kurumların yapacağı değerlendirmeler doğrultusunda belirlenecek. Kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin yeni bir karar alınması halinde yetiştiricilere ayrıca duyuru yapılması bekleniyor.
Ağrı’da hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesi açısından hastalıkla mücadele, karantina kurallarına uyum ve hayvan hareketlerinin kontrollü yürütülmesi önem taşıyor.








HABERE YORUM KAT