1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Buldan: Öcalan Bugünleri Öngörüp Uyarmıştı
Açlık Grevi Yapmaktan 'Disiplin' Soruşturması

Açlık Grevi Yapmaktan 'Disiplin' Soruşturması

Açlık grevinin 84., tutukluluklarının 8. gününde olan Gülmen ve Özakça’ya da hapishane idaresince “açlık grevi yapmaktan disiplin soruşturması” açıldı.

A+A-

Eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, işlerini geri istedikleri için yaptıkları açlık grevinin 84., tutukluluklarının 8. gününde.

İkisiyle de son görüşen avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, Gülmen ve Özakça’nın durumunu, koşullarını ve mesajlarını bianet’e anlattı.

“Her ikisinde de açlık grevinin geldiği günün seviyesine uygun semptomlar mevcut. Nuriye ve Semih, direnişe devam edecek kadar iyi olduklarını, kamuoyundaki desteği takip ettiklerini söylediler.”

Açlık grevine disiplin soruşturması

Kozağaçlı, “Hapishane idaresinin diğer tutuklu ve hükümlülerden ayrı bir olumsuz tutumu olduğunu düşünmüyoruz” derken, iki eğitimciye de açlık grevinde olmaları nedeniyle disiplin soruşturması açıldığını söyledi:

“Onlar da disiplin soruşturması çerçevesinde verdikleri savunmalarında, zaten açlık grevinde olduklarını, açlık grevinin hapishane koşullarıyla ilgisi olmadığını belirttiler.”

“Henüz bu ifadelerine bir yanıt gelmedi.”

Kaldıkları koşullar nasıl?

Semih Özakça Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, Nuriye Gülmen ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

Özakça üç kişilik hücrede, siyasi tutuklu olan bir mahpusla birlikte iki kişi kalıyorlar. Gülmen de yine siyasi kadın mahpuslarla birlikte kalıyor.

Semih Özakça’nın yatağı rahat kullanması ve yukarı çıkması gerekmemesi için hücrenin alt katına indirildi.

Refakatçi sorunu yaşamıyorlar.

Vitamin alabiliyorlar mı?

Her ikisi de su, şeker ve tuzun yanı sıra, B vitamini alıyor. Aldıkları B vitaminin türü konusundaki tartışmaları sorduğumuz Kozağaçlı, şu açıklamayı yaptı:

“Her ikisine de B vitamini kompleksi olan Benexol veriliyor.

“Kendi doktorlarına danıştığımızda da, bu ilacın içerisindeki B vitamini miktarı gözetildiğinde kullanılabileceğini söyledi.

“Onlar da doktorla görüştü, şu anda verilen kompleksin gerekli faydayı sağlayacağını biliyorlar.”

Sağlık durumları nasıl?

“İkisinin de kilo kaybı sürüyor, halsizlikleri sürüyor. Kas ağrıları başlamış, hareketleri yavaşlamış durumda.

“Görüşe yürüyerek geldiler. Hapishane idaresi Nuriye için tekerlekli sandalye tahsis etti. Ancak sandalyeyi, aynı hücrede kaldığı mahpusların itmesine izin verilmedi. Nuriye de gardiyanların yardımcı olmasını kabul etmediğinden sandalyeyi kullanamıyor.

“Umutlular, neşeliler, karamsarlığa kapılmadılar. Dışarıdaki desteği takip ediyorlar, heyecanlılar. Selamlarını gönderdiler. 

Görüş yapabiliyorlar mı?

Avukat Kozağaçlı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgür Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatların, düzenli olarak her gün, sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez Gülmen ve Özakça’yı ziyaret ettiğini belirtti:

“Avukatlarla görüş konusunda şimdiye dek bir sorun yaşanmadı. Nuriye ailesiyle ilk görüşü gerçekleştirdi. Semih de ilk olarak bu Pazartesi günü ailesiyle görüştü.

“Kanun Hükmünde Kararname ile görüşler bir saatten yarım saate sınırlandırıldığından, Semih’in ailesi normalde bir saat olan görüş hakkını 35 dakika olarak kullandı. Buna karşın da görüşün bir saate çıkarılması talebiyle dilekçe verdiler.”

Bakanlıktan B vitamini açıklaması

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü de Gülmen ve Özakça2ya B vitamini verilmediğine dair tartışma üzerine dün şu açıklamayı yapmıştı:

“24 Mayıs'ta tutuklu S.Ö'nün [Semih Özakça] Sincan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna, tutuklu N.G.'nin [Nuriye Gülmen] ise Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna kabullerinden sonra kurum hekimince ilk muayeneleri yapılmıştır.

“Tutuklu S.Ö. ve N.G, açlık grevinde oldukları için kendilerine verilen yiyecek ve içecekleri kabul etmediklerini beyan etmiş, tutuklu N.G.'nin yanında getirdiği B1 vitamini ilk anda kendisine teslim edilmiş, bitmesi nedeniyle N.G.'ye B1 vitaminini de ihtiva eden komplex Benexol B12 vitamini reçete edilmiştir.

“Tutuklu S.Ö.'ye ise kurum hekimince Benexol B12 reçete edilmiştir.”

“Kurum hekimince reçete olarak yazılmayan, hükümlü ve tutuklu için tıbbi gerekliliği kontrol edilemeyen ve içeriği bilinmeyen ilaç ve vitaminler kurumlara alınmamaktadır.”

Açıklamada, bu tür eylemlere ilişkin alınan, alınması gereken sağlık tedbirleri ile diğer konulara ilişkin tedbir ve uygulama standartlarının bulunduğu ifade edildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler