1. HABERLER

  2. İşadamlarına Ölüm Baba'nın Emri mi?
ABD Yeni 100 Dolarlık Banknotu TANITI

ABD Yeni 100 Dolarlık Banknotu TANITI

ABD Hazine Bakanlığı, 10 Şubat 2011 de tedavüle girecek yeni 100 dolarlık banknotları tanıttı.

A+A-
ABD Hazine Bakanlığı, 10 Şubat 2011 de tedavüle girecek yeni 100 dolarlık banknotları tanıttı.
ABD Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası Yönetim Kurulu ve ABD Gizli Servisi yetkilileri 100 dolarlık yeni banknot tasarımını tanıttı. Sahtecilikle savaşmak üzere gelişmiş teknolojiyle yeniden tasarımlanan 100 dolarlık banknotlarda, yine Benjamin Franklin’in filigran portresi, güvenlik şeridi ve renk değiştiren 100 rakamının yanı sıra, iki yeni unsur olarak 3B Güvenlik Şeridi ve Hokka İçinde Çan resmi bulunuyor. Gelecek nesil 100 dolar, 10 Şubat 2011 tarihinde tedavüle girecek. Halen dolaşımda yaklaşık 6.5 milyar dolar tutarındaki eski 100 dolarlık banknotlar ise geçerli olmaya devam edecek. Sahteciliğe karşı geliştirilen gelecek nesil 100 dolar, başkent Washington’daki Merkez Bankası’nda yer alan Hazine’nin Nakit Odası Departmanı’ndaki bir törenle tanıtıldı. Yeni 100 dolarlık banknotlar, sahte para kalpazanlarını yanıltacak ileri teknoloji unsurlarını içeriğinde barındırıyor.

3 BOYUTLU ŞERİT VE ÇAN RESMİ BULUNUYOR
Yeni 100 dolarlık banknot tasarımlarında, yine Benjamin Franklin’in filigran portresi, güvenlik şeridi ve renk değiştiren 100 rakamı bulunuyor. İki yeni unsur olarak 3B Güvenlik Şeridi ve Hokka İçinde Çan resmi bulunuyor. 100 dolarlık yeni banknotun ön yüzündeki mavi 3B Güvenlik Şeridi banknot eğildiğinde hareket ederek birbiriyle değişen çan ve 100 sayısı görüntülerini içeriyor. Banknotun ön yüzündeki Hokka İçinde Çan, diğer yeni güvenlik önlemi olarak dikkat çekiyor. Banknot eğildiğinde çan görüntüsünün rengi bakırdan yeşile dönüşüyor. Bu efekt çan görüntüsünün bakır renkli hokka içinde bir görünüp bir kaybolmasını sağlıyor. Bu güvenlik özellikleri, paraların gerçekliğinden emin olmak isteyen tüketiciler ve ticaretle uğraşanlar tarafından kolayca kontrol edilebiliyor.
OVAL ŞEKİL KALDIRILDI
Yeni 100 dolarlık banknotta ayrıca Bağımsızlık Bildirisi’nden ifadeler içeren Amerikan özgürlük sembolleri ve Kurucu Babalar’ın tarihi belgeyi imzalamak için kullandıkları kuş tüyü görülebiliyor. Bunların her ikisi de banknotun ön yüzündeki portrenin sağında yer alıyor.
Banknotun arkasında Bağımsızlık Sarayı’nın ön tarafı yerine arka tarafını gösteren yeni bir tasviri bulunuyor. Hem banknotun arkasındaki tasvir, hem de öndeki portre genişletilirken daha önce her iki görüntünün de çevresinde bulunan oval şekil kaldırıldı.
ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, yeni 100 dolarlık banknot tasarımına ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha önce yeniden tasarlanan ABD paralarıyla karşılaştırıldığında bu banknot, sahtecilerin önünde durabilmemizi sağlayan mevcut en iyi teknolojiyi barındırıyor" dedi.
6.5 MİLYAR DOLAR ESKİ 100 DOLARLIK BANKNOTLAR GEÇERLİ OLACAK
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke ise şunları söyledi: "100 dolarlık banknotların yeni tasarımları 10 Şubat 2011 tarihinde tedavüle girdiğinde, halen dolaşımda olan yaklaşık 6.5 milyar dolar tutarındaki eski 100 dolarlık banknotlar geçerli olmaya devam edecek. Amerikan para birimini kullananlar, yenileri dolaşıma girdiğinde eski 100 dolarlık banknotlarını değiştirmek zorunda olmadıklarını bilmeliler."
BİRKAÇ SANİYEDE GERÇEKLİĞİ ANLAŞILACAK
ABD Hazinedarı Rosie Rios, "Açıklanan yeni güvenlik özellikleri, paramızı sahteciliğe karşı korumaya ilişkin on yılı aşkın süredir gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından ortaya çıktı. 100 dolarlık yeni banknotun finans sistemimizde kusursuz bir biçimde tedavüle girmesini sağlamak amacıyla, ABD parası kullanıcılarına yönelik olarak yeni güvenlik özellikleri konusundan bilinçlendirici, küresel bir kamu eğitim programı uygulayacağız." şeklinde konuştu.
ABD Maliye Bakanlığı Gravür ve Baskı Bürosu Direktörü Larry R. Felix ise yeni 100 dolarlık banknotun gerçek olup olmadığını anlamanın yalnızca birkaç saniye alacağını bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.