1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Yargıtay, 'HADEP'i Çağrıştırdığı İçin 'HEDEP' İsmine İtiraz Etti
Yargıtay, 'HADEP'i Çağrıştırdığı İçin 'HEDEP' İsmine İtiraz Etti

Yargıtay, 'HADEP'i Çağrıştırdığı İçin 'HEDEP' İsmine İtiraz Etti

Yeşil Sol Parti'nin değişen ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (HEDEP) Yargıtay'dan itiraz geldi.

A+A-

Yargıtay, HEDEP'e gönderdiği yazıda 'HADEP'e benzerliği nedeniyle HEDEP isminin kullanılamayacağını söyledi, kısaltmanın değişmesi istedi.

Yeşil Sol Parti'nin değişen ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (HEDEP) Yargıtay'dan itiraz geldi.

yargitay.jpg

Yargıtay, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) isminin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirmesini kabul etmedi.

Parti isminin kısaltması olan HEDEP'in daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi’ni (HADEP) andırdığı gerekçesiyle reddeden Yargıtay, bu benzerliğin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ileri sürdü. HEDEP'e gönderilen yazıda HEDEP, kısaltmasının değiştirilmesi istendi.

HEDEP, Yargıtay’ın isim reddi ile ilgili kararını hukukçular ile yapacağı toplantıdan sonra verecek. 

Öte yandan HEDEP Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın konuyla ilgili yarın (24 Kasım) açıklama yapacağı belirtildi.

'Siyasi Partiler Kanunu'na göre kullanılamayacak parti isimleri ve işaretler şöyle:

  • Madde 96 – (Değişik birinci fıkra : 19/6/1992 - 3821/8 md.) Anayasa Mahkemesince temelli kapatılan veya siyasi parti siciline kayıtlı bulunan siyasi partilerin isimleri, amblemleri, rumuzları, rozetleri ve benzeri işaretleri aynen veya iltibasa mahal verecek şekilde başka bir siyasi partice kullanılmayacağı gibi, daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait topluma mal olmuş bayrak, amblem ve flamalar da siyasi partilerce kullanılmaz. 
  • (Değişik: 19/6/1992 - 3821/8 md.) Kurulacak siyasi partiler Anayasa Mahkemesince kapatılan siyasi partilerin devamı olduklarını beyan edemez ve böyle bir iddiada bulunamazlar. Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla da siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz. 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler