1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump, Mülteci Sayısını Düşürüyor
Dersimli Dilan Yeşilgöz, Hollanda’nın Yeni Başbakanı Olabilir mi?

Dersimli Dilan Yeşilgöz, Hollanda’nın Yeni Başbakanı Olabilir mi?

Hollanda’da bugün yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, oylar dağıldığında hiçbir partinin tek başına hükümet kurması olasılığı yok.

A+A-

Sandık çıkış anketlerine göre, oyların dağıldığı seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kurması olasılığı yok.

Timmermans'ın sol ittifakı kötümser öngörüleri yıkarak ikinci sıraya yerleşti. Dilan Yeşilgöz hayal kırıklığına uğrayarak üçüncü sıraya düştü.

HOLLANDA'DA SANDIKTAN WİLDERS ÖNDE ÇIKTI

Hollanda'da Çarşamba günü gerçekleşen erken seçimleri, sandık çıkış anketlerine göre Geert Wilders’in lideri olduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde götürüyor. 

Kesin seçim sonuçlarının da aynı şekilde gerçekleşmesi halinde en az dört partili bir koalisyon hükümeti kurulabilecek. 

Dersimli Dilan Yeşilgöz'ün liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi ise 2021 seçimlerine göre oy kaybediyor. 

Ipsos araştırma kuruluşunun yürüttüğü sandık çıkışı anketlerine göre aşırı sağcı Geert Wilders’in partisi halen17 olan sandalye sayısını 35'e çıkarıyor. 

Frans Timmermans'ın lideri olduğu sol ittifak 26 sandalyeyle ikinci sırada yer alıyor. 

Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi ise 11 koltuk kaybederek, 23 sandalyeyle üçüncü sırada kalıyor. 

..haberin öncesi

dilan-yesilgoz.webp

Hollanda erken genel seçimler için sandık başına gitti.

Oy sandıkları Amsterdam saatiyle 21.00'de kapanacak ve ardından seçimlerin ön sonuçları açıklayacak.

Mark Rutte'nin başındaki kabine koalisyonu, göç konusundaki görüş farklılıkları nedeniyle Temmuz ayında başarısız oldu. Sonuç olarak Mark Rutte başbakanlıktan istifa etti ve yerine Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisinin (VVD) yeni Kürt lideri, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ü aday olarak gösterdi.

Dilan Yeşilgöz, erken seçim için önceliğini “göç ve sığınma” olarak belirledi.

Seçimleri kazanması halinde Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olması beklenen Yeşilgöz, ülkeye sığınmacı gelişini azaltmayı ve savaş mültecilerini geri göndermeyi hedefliyor.

Yeşilgöz, “Hollanda gibi küçük bir ülkenin herkesi barındıramayacağını” vurgulayarak, daha sert bir sığınma politikasının işaretini verdi.

PARTİLERİN GÜNDEMİ NE?

Ana partiler seçim kampanyası sırasında üç konuya odaklandılar: göç, yaşam standartları ve iklim değişikliği olgusu.

Göçmenlik, yaklaşık yirmi yıldır ülkedeki en sıcak seçim konularından biri oldu. Sığınmacıların kabulünün sınırlandırılması ve yabancı işgücünün azaltılması kampanyanın ana konularıydı.

Hollanda'da işsizlik oranı yüzde 4'ün altında. Bu nedenle odaklandıkları konular barınma sıkıntısı, çok iyi bir sağlık sisteminin olmaması ve zengin ile fakir arasındaki uçurumun açılmasıydı.

Çok sayıda seçmen, iklim değişikliği olgusuyla ilgili olarak temiz ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması gerektiğini söylüyor; Geleneksel enerji şirketlerine fayda sağlayan sübvansiyonların da sona erdirilmesi gerekiyor.

SEÇİM SONUÇLARI NE OLACAK?

Hollanda parlamentosunda 150 sandalye bulunuyor ve hükümetin kurulması için 76 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Son anketlere göre, iktidardaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin 27 sandalye kazanması beklenirken, Yeşiller ve 26 sandalye kazanması beklenen Hollanda İşçi Partisi'nin az farkla önünde yer alıyor.

Anketler aynı zamanda göçmen karşıtı bir parti olan ve 26 sandalye kazanması beklenen sağcı Hollanda Özgürlük Partisi'nin oy sayısında da artışa işaret ediyor; Hollanda siyasetinde yeni bir parti olan ve Hollanda siyasi sisteminde reform yapılmasını ve göçmen sayısının sınırlandırılmasını savunan Yeni Sosyal Sözleşme Partisi'nin 21 sandalye kazanması bekleniyor.

Mark Rutte'nin parti adayı Kürt asıllı Dilan Yeşilgöz, Avrupa ülkesi tarihindeki ilk kadın başbakan olabilir.

Eski AB iklim değişikliği şefi Franz Timmermans, İşçi Partisi ve Yeşil Sol'un adayı.

Yeni Sosyal Anlaşma'nın lideri Peter Omtzicht, ülkenin siyasi sisteminde reform yapmayı hedeflediğini söylüyor.

Khert Wilders, göçmenlik karşıtı tanınmış bir politikacı, ancak yakın zamanda partisinin programını değiştirdi ve artık daha yumuşak bir dil kullanıyor.

SEÇİM NE ZAMAN SONUÇLANACAK?

Oy sandıkları Amsterdam saatiyle 21.00'de kapanacak ve ardından medya ön sonuçları açıklayacak.

Daha sonra seçime katılan partilerin yetkilileri sonuçlarla ilgili konuşma yapacak ancak oy sayımı 23'ünde sona erecek.

Sonuçların açıklanmasının ardından hükümet kurma çalışmaları başlayacak. En çok sandalyeyi kazanan parti, hükümeti kuracak ilk müzakere partisi olacak.

Tarafların taleplerinin mümkün olduğunca çoğunun hükümetin gündemine alınmasını istemesi nedeniyle müzakereler genellikle aylar sürüyor.

Mevcut parlamentonun 5 Aralık 2023'te, yeni parlamentonun ise 6 Aralık 2023’te toplanması bekleniyor

Mark Rutte ve kabinesi, yeni hükümet göreve gelene kadar görevlerini yerine getirmeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.