1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Volkswagen'in Türkiye'deki Yatırımı Belirsizleşti
Volkswagen'in Türkiye'deki Yatırımı Belirsizleşti

Volkswagen'in Türkiye'deki Yatırımı Belirsizleşti

Alman Handelsblatt gazetesi, 'Barış Pınarı Harekatı' sebebiyle silah satışını durduran Almanya'nın bir hamle daha yaptığını, Volkswagen'in Türkiye'deki yatırımını ertelediği yazdı.

A+A-

Almanya'nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Handelsblatt, otomotiv devi Volkswagen'ın (VW) yeni fabrikasını Türkiye'de kurma kararını Suriye'de yürütülen askeri operasyon nedeniyle ertelediğini duyurdu.

Handelsblatt, Volkswagen’e yakın kaynaklara dayandırdığı haberde Alman markanın, Türkiye’nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki harekatı nedeniyle Manisa’daki yatırım planını askıya aldığını öne sürdü. Haberde, fabrika kararının şirketin imajını zedeleyeceğine ilişkin soruya net bir yanıt vermeyen Volkswagen Sözcüsü'nün "Durumu büyük bir endişeyle izliyoruz" dediği belirtiliyor. 

Gazetenin, şirketin yönetim kurulu ve teftiş kurulundan kaynaklara dayandırdığı haberde, daha düşük maliyet, daha fazla ciro imkanı gibi nedenlerden dolayı iki kurulda da Türkiye seçeneğinin öne çıktığı, ancak Suriye'nin kuzeydoğusunda başlatılan askeri harekatın durumu tamamen değiştirdiği ve "Bu koşullar altında Türkiye için oylama yapılamayacağı” görüşünün ağır bastığı kaydedildi.

VW: ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Gazete, yeni fabrika için 1 milyar euroyu aşkın yatırım planlayan şirketin, koşulların kestirilememesinden ve imaj kaybından çekindiği değerlendirmesinde bulundu. Şirket sözcüsü, Handelsblatt'a yaptığı açıklamada, yeni fabrikanın yeri ile ilgili kararın nihai aşamada olduğunu belirterek "durumu endişeyle izlediklerini” kaydetti.

Gazete, ekonomik açıdan Passat ve Superb modellerinin üretimi için Türkiye'de karar kılındığını ve şirketin bu karardan dönmek istemediğini de kaydetti. Handelsblatt'a konuşan kaynaklar, dolayısıyla fabrika için yer seçiminde değişiklik beklemediklerini belirtti.

TAYSAD: ERTELEME KENDİ AÇILARINDAN NORMAL 

Konuyla ilgili Dünya gazetesine açıklama yapan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Erteleme kararına yönelik bir bilgim yok ancak bu anlaşılabilir bir durum. Çünkü Alman kamuoyu Türkiye’ye yönelik konularda çok hassas, hatta bence gereğinden fazla. Dernek olarak bizim de bu yatırım sırasındaki çalışmalarımız hep bu yöndeydi, yani Alman kamuoyundaki Türkiye’ye yönelik gereksiz ve bazen de olumsuz hassasiyeti elimizdeki bilgilerle ve yaptığımız temaslarla etkilemeye değiştirmeye çalıştık. VW’nin bu günlerde yatırımını resmen açıklaması pek akıllıca olmazdı. Alman, İngiliz, ABD basınında şu anda savaş içinde olan bir ülke imajı yaratılmaya çalışılıyor. Böyle bir durumda zaten son birkaç senedir ciddi kamuoyu sorunu yaşamış bir şirketin risk alması anormal olurdu. Ertelemeleri kendi kamuoyunuları açısından normal” diye konuştu.

YATIRIM İÇİN MANİSA'DA ŞİRKET KURULMUŞTU

Bilindiği gibi Türkiye, VW’nin uzun süredir gündemde olan yeni fabrika yatırımı konusunda en güçlü adaylardan biriydi. Geçtiğimiz haftalarda ise VW’nin Manisa merkezli Türkiye birimini kurduğu ortaya çıkmış, böylece yatırım için Türkiye’nin seçildiği kesinleşmişti.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre, 943 milyon 500 bin Türk Lirası sermaye ile ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ unvanlı şirketin startı verildi. Yaklaşık 1.4 milyar euroya mal olacağını belirtilen tesisin Doğu Avrupa pazarı için VW Passat ve Skoda Superb benzeri modellerden yılda 300 bin araç kadar üretileceği, fabrika inşaatının 2020 sonu, üretimin ise 2022 yılında başlayacağı konuşuluyordu. Tesisin Manisa ve çevresinden 4 bin kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler