'Üniversite Giriş Sistemi' Yine Değişti

'Üniversite Giriş Sistemi' Yine Değişti

YÖK, dün gece saat 22:00'de üniversiteye geçiş için getirilen TYT sisteminin tarihini ve içeriğini değiştirdi. Sınav süresi 120 soru için 135 dakika oldu.

A+A-

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) daha önce açıklanan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sisteminin içeriği ve tarihinin değiştiğini açıkladı. Dün gece 22:00'da açıklanan yeni sisteme göre TYT tek günde yapılmayacak.

23-24 Haziran'da yapılacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu ve dil sınavı ise 24 Haziran Pazar günü sabahı gerçekleştirilecek. Dil sınavı ise aynı gün öğleden sonra olacak.

YGS sistemini hatırlatan güncelleme

Yeni üniversiteye giriş sisteminde ilk açıklamada birinci oturumda sadece 40 Türkçe, 40 matematik olmak üzere toplam 80 soruya 90 dakika verilmişti.

Dün gece yapılan güncellemede ise eski Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sistemine benzer bir düzenleme yaptı. Hem sınavın gününü değiştirdi, hem de yeni testler ekledi.

İkinci aşama sınavı pazar gününe alındı

İlk açıklamada 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah saatlerinde TYT, öğleden sonra ise ikinci aşama sınavı yapılacağı paylaşılmıştı. 9 kasım gecesi yapılan açıklamada ise ikinci aşama pazar gününe alındı. İlk açıklanan iki dersten iki teste yedi ders daha eklendi.

Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacağı, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacağı belirtildi.

YÖK: Kısmi değişiklikler yapıldı

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada "Yükseköğretim Kurulu'nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine "tedrici geçişi" de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT'de kısmi değişiklikler yapılmıştır" denildi.

Din, Felsefe ve Tarih soruları eklendi

İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Lisans programlarına yerleştirmeye için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacak.

TYT sınavında Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacak.

YÖK'ün yaptığı açıklamada örnek soruların kısa süre içinde verileceği kaydedildi. 

Hangi testte kaç soru var?

Daha önce açıklanan soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 120 soru için sınav süresi 135 dakika olarak belirlendi.
Sınav sorularının dağılımı ise şöyle:

  • Türkçe: 40
  • Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)
  • Temel Matematik: 40
  • Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.