1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Askeri Birliklerinin Şehir Dışına Taşınması Sürüyor
TV'de Referandum Dağılımı

TV'de Referandum Dağılımı

Demokrasi İçin Birlik'in 17 ulusal kanalın yayınlarını incelediği çalışması Mart ayında HDP'ye canlı programlarda hiç verilmediğini, haber bültenlerinde en çok sürenin AKP'ye ayrıldığını gösterdi.

A+A-

Anayasa değişikliği referandumu öncesi Mart 2017 süresince 17 ulusal kanalın yayınlarını inceledi.

Sonuçlar,  televizyon kanallarında “Hayır” kampanyası yürüten partilere eşit süre ayrılmadığını ortaya koydu.

Referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde Cumhurbaşkanlığına AKP, MHP CHP ve HDP arasında en az süre HDP’ye ayrıldı. HDP temsilcileri canlı yayınlanan hiçbir programa katılmadı.

Araştırma Mart 2017 döneminde, 10 gün ve 20 günlük sürelerle 17 ulusal kanalın yayınları birebir izlenerek ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan ( RTÜK) alınan bilgilerle gerçekleştirildi. Haberlerde, canlı yayınlarda, röportaj ve konuklu programlarda AKP, MHP, CHP ve HDP ile, cumhurbaşkanı ve danışmanlarına ayrılan süreler incelendi.

Araştırmada yer alan kanallar; A Haber, ATV, CNN Türk, Fox, Habertürk, Kanal 24, Kanal A, Kanal 7, Kanal D, NTV, Star, Show, TGRT, TRT Haber, TRT 1, TV Net, Ülke TV.

Demokrasi İçin Birlik, “Hepimizin geleceğini ilgilendiren Anayasa değişikliğinin, OHAL kaldırılarak, eşit, adil, yurttaşların özgür kanaatlerini oluşturabilecekleri koşullarda yapılması yolundaki talebimizi yineliyoruz” dedi.

Haber bültenlerinde en çok süre AKP’ye

Araştırmaya göre 1-10 Mart tarihleri arasındaki haber bültenlerinde Cumhurbaşkanlığı’na 53,5, AKP’ye 83, CHP’ye 17, MHP’ye 14,5 saat ayrılırken HDP’ye 33 dakika ayrıldı.

Haber bültenlerinde Cumhurbaşkanlığı’na en çok yer veren kanal A Haber; AKP’ye en çok yer veren kanal TRT Haber; CHP’ye en çok yer veren kanal Habertürk; HDP’ye en çok yer veren kanal Kanal D ve MHP’ye en çok yer veren kanal CNN Türk oldu.

Canlı yayınlarda HDP’ye hiç söz verilmedi

1-20 Mart tarihleri arasında Cumhurbaşkanı üç, danışmanları 17, Başbakan iki, Hükümet, AKP temsilcileri, vekil ve belediye başkanları 113, CHP Genel Başkanı bir, CHP temsilcileri 19, MHP temsilcileri yedi canlı programa katıldı. HDP temsilcileri hiçbir programında yer almadı.

1-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken MHP’ye ayrılan süre 15,5 saat. Referandumda hayır diyeceklerini açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’ne 45,5 saat ayrılırken, Halkların Demokratik Partisi’ne hiç yer verilmedi.

Bu sürelere herhangi bir programdaki canlı yayınların da eklenmesiyle ortaya çıkan tabloda cumhurbaşkanlığına ayrılan süre 101 bin 41 dakika, AKP’ye ayrılan süre 18 bin 94 dakika, CHP’ye ayrılan süre iki bin 737 dakika, MHP’ye ayrılan süre 935 dakika oldu.

TRT’de HDP yok

1-20 Mart tarihleri arasında TRT Haber'in 21 canlı programından altısı cumhurbaşkanı, 15'i AKP yetkilileri ile gerçekleşti.

1-20 Mart tarihleri arasında TRT Haber’deki canlı programlarda AKP'ye 568, cumhurbaşkanlığına 321 dakika ayrıldı. CHP, HDP ve MHP’ye canlı programlarda yer verilmedi.

Aynı tarihler arasında canlı yayınlar ve canlı programlarda ise HDP’ye yine hiç yer verilmezken, AKP’ye iki bin 522 dakika, cumhurbaşkanlığına bin 249 dakika, CHP’ye 194 dakika, MHP’ye 48 dakika ayrıldı.

1-10 Mart tarihleri arasında TRT 1’deki haber bültenlerinde HDP’ye hiç süre ayrılmadı. TGRT ve TRT Haber’deki haber bültenlerinde ise birer dakika ayrıldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.