1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Küre Nüfusu Azalan İlçeler Arasında Yer Aldı
Türkiye Basın Özgürlüğünde 151. Sıraya Geriledi

Türkiye Basın Özgürlüğünde 151. Sıraya Geriledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye iki sıra gerileyerek 151. sırada yer aldı. Endekste Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer aldı.

A+A-

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı. Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 151. sırada yer aldı.

RSF 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye “en çok gerileyen ülkeler” arasında yer aldı. Türkiye küresel puanlamada da 6.60 puan geriye düştü.

180 ülkenin sıralandığı endekste ilk beş sırada Finlandiya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Yeni Zelenda yer alırken, son beşteyse Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Suriye ve Çin yer alıyor.

Sıralamada Türkiye’nin önünde yer alan ülkeler arasında Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya gibi gazetecilere yönelik baskılarıyla bilinen ülkeler var.

Türkiye’nin hemen ardından gelen demokratik Kongo Cumhuriyeti ile arasındaki puan farkıysa 0.21 puan.

Endekste en çok gerileyen ülkeler 34 sıra ile Tacikistan ile Brunei oldu. Brunei, 155. sırada, Tacikistan ise Türkiye’nin bir üstünde 150. sırada yer alıyor.

Endekste en olumlu ilerlemeyi gösteren ülke ise 30 sıra yükselen Tunus.  Tunus 126. Sıradan 96. sıraya yükseldi.

Türkiye değerlendirmesi

Raporun Türkiye değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medya üzerindeki baskılarına vurgu yapıldı.

Gazetecilerin sürekli baskı altına alındığını, birçoğunun “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığını, sansürün sistematik hale geldiğini belirten rapor, Suriye’deki savaş ve Türkiye’nin PKK ile sürdürdüğü çatışma nedeniyle basına yönelik baskıların şiddetlendiğini, gazetecilerin “terörizm” ile suçlandığını ifade etti. Sivil toplumun da medya kadar baskılara maruz kaldığı vurgulandı.

 2002’den beri her yıl RSF’nin yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, bir dizi gösterge (çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, ortam ve oto-sansür, yasal çerçeve, şeffaflık, altyapı, ihlaller) aracılığıyla, 180 ülkede gazetecilerin yararlandıkları özgürlük alanını ölçüyor.

basin-ozgurlugu.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.