Türkiye 2'nci Kez Sandık Başına Gitti

Türkiye 2'nci Kez Sandık Başına Gitti

Türkiye bugün bir kez daha sandık başına giderek, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçiyor...

A+A-

Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için için oy kullanma işlemi sabah 08.00’de başladı, 17.00’de sona erdi.

Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçildi... 

RESMİ OLMAYAN İLK SONUÇLAR

Cumhurbaşkanı Seçimi'nde saat 17.00 itibariyle sandıklar kapandı. 

...haberin uzantısı

KARS

Kars'ta 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı kesin olamayan seçim sonuçlara göre;

SEÇİM SONUÇLARI
Recep Tayip Erdoğan: 59 bin 057 oy ..% 43.60
Kemal Kılıçdaroğlu: 76 bin 383 oy ..% 56.40

secim-secim2023.jpg

 

YSK, ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna dair açıklamada bulundu.

YSK Başkanı Yener: Sandıkların yüzde 99.43’ü açıldı. Erdoğan yüzde 52.14, Kılıçdaroğlu yüzde 47.86 oy aldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiği görülmüştür.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, sandıkların yüzde 99.43’ünün açıldığını ve kesin olmayan sonuçlara göre seçimi Recep Tayyip Erdoğan'ın kazandığını duyurdu.

Erdoğan'ın oy oranını yüzde 52.14, Kılıçdaroğlu'nun oy oranını ise yüzde 47.86 olarak açıklayan Yener "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, geçici sonuçlar sonucunda, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiği görülmüştür" dedi. 

..güncelleme 23.00

secim2023-1.jpgsecim2023-2.jpgYAYIN YASAĞI 18.15'DE KALKTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, basın mensuplarına yaptığı açıklamada saat 18.15 itibariyle yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu.

Yener, "Şu an için YSK herhangi bir açıklama yapmadan veri paylaşılmasının hoş olmadığını öncelikle belirtmek isterim.

YSK, az önceki beyanatımızda belirttiğimiz gibi yayın yasağının ne zaman kalkacağı konusunda toplanmıştır. Saat 18.15 itibariyle basın mensuplarımızın ve haber ajanslarımızın yayın ve veri girişine izin verilmiştir.

Şu anda sistemimizde de veri girişleri devam etmekte olup herhangi bir problem yoktur.

Anlık olarak da 14 Mayıs 2023 seçimlerine katılan 24 siyasi parti ile cumhurbaşkanı adaylarımızın temsilcileriyle de verilerimiz anlık olarak paylaşılmaktadır." dedi.

haberin öncesi...

Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı.

Pusulada Millet İttifakı’nın adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı’nın adayı, Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor.

Sandıklar 17.00’de kapandıktan sonra sayım işlemine geçilecek.

secim-pusula.jpg

haberin uzantısı...

ADAYLAR OY KULLANDI

Millet İttifakı’nın adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara Çukurambar'daki Arjantin Okulu’nda kullandı.

Ardından gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bütün vatandaşlarımı sandığa davet ediyorum. Oylarını kullansınlar, sonra da sandıklarına sahip çıksınlar. Baskıdan kurtulmak için, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum. Bu seçim çok zor şartlarda gerçekleşen bir seçimdi. Ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Oy kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlara yürekten teşekkürlerimi gönderiyorum, sağolun, varolun.”

kilicdaroglu-oy.jpg

Cumhur İttifakı'nın adayı, Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul, Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı.

Erdoğan, oyunu kullandıktan sonra şu açıklamayı yaptı: “İlk defa iki turlu bir seçime şahit oluyoruz. Birinci tur malum 14 Mayıs'ta gerçekleşmişti. İkinci tur da bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Sadece iki aday söz konusu; ve bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için de inanıyorum ki çok seri bir şekilde bugünkü oylama da bitecektir.

Ancak Türk demokrasi hayatının cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa böyle bir oylamaya şahit oluyoruz. Dünya tarihinde yüzde 90'a varan bir katılımla gerçekleşen bir ülke yoktu. Türkiye yüzde 90'a varan katılımla demokrasi mücadelesini verdi, bugün de bunu inanıyorum ki aynı şekilde gerçekleştirecektir. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavete varmadan gerçekleşmesini özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum.” 

erdogan-oy.jpg

LİDERLER OY KULLANDI

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan Metin Kölük İlkokulu'nda oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan Buldan, "Bir oy çok şeyi değiştirir. Bir oy ülkenin kaderini değiştirir. Bir oy toplumun kaderini değiştirir. O yüzden herkes oyunu kullansın lütfen" dedi.
  • HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Ayten Şaban Diri İlkokulu'nda oyunu kullandı. Oyunu kullanan Sancar, "Seçmenlerin de birer sandık görevlisi gibi davranmasını bekliyoruz. Son ana kadar, sayım bitene kadar herkes kendi oyunun takipçisi ve koruyucusu olsun. Yarın başka bir güne uyanacağımıza inanıyoruz" dedi.
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, oyunu İstanbul'da Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde kullandı. Akşener, okul kapısında yaptığı konuşmada, "Hepimiz için çok önemli bir seçimin ikinci safhasında oylarımızı kullandık. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder" dedi.
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Bahçeli, oyunu Ankara Anıttepe Ortaokulu'nda kullandı. Bahçeli, yaptığı konuşmada "Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmaktadır. Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. İnşallah hayırlara vesile olacaktır" dedi.
  • Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın oylarını kullandı. Uçar, oyunu İstanbul Sultangazi'de bulunan Gazi İlköğretim Okulu'nda kullandı. Oyunu kullandıktan sonra seçmenlere sandığa gitme çağrısı yapan Uçar, "Hem oylarımızı hem sandıklarımızı hem geleceğimizi korumak adına daha güçlü görevlerine sarılmalarını talep ediyorum. Türkiye halkları için eşitliğe ve özgürlüğe vesile olsun" dedi.
  • Eş Sözcü İbrahim Akın da, İzmir Konak'ta bulunan Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.  Oyunu demokrasi ve değişimden yana kullandığını söyleyen Akın, "Umarım 28 Mayıs Türkiye'de özgürlüğün, barışın ve demokrasinin geldiği bir gün olur" diye konuştu.
  • Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçiminde ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak 5.17 oranında oy alan ve ikinci turda Erdoğan'ı destekleme kararı veren Sinan Oğan, oyunu kullandı. Oğan, oyunu kullandıktan sonra, "Ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğini ve hayırlı olacağını ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum" dedi.
  • Cumhurbaşkanlığı yarışından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, oyunu Ankara'da Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi'nde kullandı. İnce, "Şuanda seçim devam ederken siyasi bir açıklama yapmam doğru olmaz. Artılarını eksilerini, kim nerede ne yanlış yaptı, ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım" diye konuştu.
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, oyunu Ankara'da Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'nda kullandı. Babacan, sandık görevlilerine son ana kadar işlerinin başında olmaları konusunda çağrı yaptı.
  • Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da oyunu başkentte TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza İlkokulu'nda kullandı.
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'da Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlkokulu'nda oy kullandı.
  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da Başakşehir Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Yapıcıoğlu, "Sonuç ne olursa olsun sanıktan çıkanı herkes kabul etmeli. Ben inanıyorum ki milletimiz engin sağduyuyla en hayırlı olanı takdir edecektir" dedi.
  • EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, oyunu İzmir Menemen Egekent-2 Ortaokulu'nda kullandı. Gürkan, oyunu kullandıktan sonra şunları söyledi: "Haksızlıklarla, hukuksuzlukla, eşitsizlikle geçen zorlu bir seçim sürecini daha geride bırakıyoruz. Seçim sonuçlarının demokrasi mücadelesine kapı aralaması umuduyla hayırlı olsun."
  • Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, oyunu Afyon'da Selçuklu İlkokulu'nda kullandı. Uysal, "Bir partiyle değil, adeta bir parti devletiyle rekabet ederek geliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler