1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. İşsizlik Rakamları Açıklandı
TÜİK ve ENAG Yıllık Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK ve ENAG Yıllık Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda yüzde 36,08 oldu... Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 82,81 olarak hesapladı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi istatistiklere göre enflasyon Aralık’ta aylık bazda yüzde 13,58 oranında arttı. Yıllık enflasyonsa yüzde 36,08'e yükseldi.

TÜİK’in paylaştığı verilere göre 12 ana grup arasında fiyatlarında düşüş gözlemlenen bir grup yok. Yıllık TÜFE'ye göre 8 ana grup daha düşük, 4 ana grup daha yüksek değişim gösterdi.

Yıllık en düşük artış yüzde 8,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 17,23 ile eğitim, yüzde 20,02 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 20,13 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 53,66 ile ulaştırma, yüzde 43,80 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 40,95 ile ev eşyası oldu.

Aylık TÜFE'ye göre de 8 ana grup daha düşük, 4 ana grup daha yüksek değişim gösterdi. 

Ana harcama grupları itibarıyla Aralık’ta en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,13 ile eğitim, yüzde 3,55 ile sağlık ve yüzde 3,65 ile haberleşme oldu.

Buna karşılık, artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 28,49 ile ulaştırma, yüzde 16,54 ile ev eşyası, yüzde 15,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Aralık 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 18 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 33 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 364 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. 

İlgili haber...

ENAG'A GÖRE YILLIK ENSFLASYON YÜZDE 82

TÜİK'e alternatif, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 82,81 olarak hesapladı. Sadece Aralık'taki artış yüzde 19,35.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aylık olarak yüzde 13,58, yıllık olarak yüzde 36,08 olarak açıkladığı enflasyona karşılık Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aylık 19,35 yıllık da yüzde 82,81 enflasyon açıkladı.

Bu, 2002’den bu yana hesaplanan en yüksek enflasyon oranı.

ENAG’a göre TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 1,98 ile ‘ev eşyası’nda, en fazla yükseliş ise yüzde 35,75 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ kaleminde.

ENAG’ın kendi gösterge gruplarında ise aylık en az artış yaşanan grup yüzde 0,32 ile elektrik yakıt, en fazla yükseliş görülen grup ise yüze 48,92 ile yağ ürün grubunda.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)  

  • Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kuruldu.
  • Üyeleri arasında Prof. Dr. Veysel Ulusoy (Yönetici),  Dr. Öğretim Üyesi Caner Özdurak (Yönetici), Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü), Serhat Çebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi, Doktor Adayı), Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı), Mehmet Ali Özer (Veri Bilimi), İbrahim Can (Yönetim, Organizasyon, Doktor Adayı) ve Mehmet Çağdaş (Finansal Analist) bulunuyor.
  • Grup, anlık olarak takip edilen döviz kuru, faiz ve borsa hisse fiyat değişimlerini etkileyen enflasyon verisinin de anlık olarak hesaplanması hedefleniyor. TÜİK, enflasyon verilerini sadece aylık olarak açıklıyor.
  • İlk verisini Eylül 2020’de yayınlayan ENAG, bu ayda enflasyonu yüzde 3,61 olarak tahmin etmiş, buna  karşılık TÜİK yüzde 0,97’lik enflasyon açıklamıştı. ENAG'ın enflasyon sepetinde, TÜİK sepetindeki 418 maddenin 314 tanesi yer alıyor.
  • Bu da TÜİK'in enflasyon sepetinin ağırlık olarak yüzde 80'ine denk geliyor. Geriye kalan 104 madde ise enflasyona etkilerinin yoğun olmaması ve tüketim davranışlarını tam olarak yansıtmamaları nedeniyle kapsam dışında tutuluyor.
  • Ancak TÜİK enflasyon oranı ile birebir karşılaştırma yapılabilmesi için bu 104 ürünün aylık fiyat değişimi, TÜİK'ten alınarak ENAG'ın hesapladığı enflasyon oranının içine kalan yüzde 20 olarak ekleniyor. Böylece ENAG'ın enflasyon hesaplamasında ürün sepeti ve ürün ağırlıkları TÜİK ile aynı şekilde ele alınırken ölçümleme ve metodolojide farklılık görülüyor.
  • TÜİK'e daha önce enflasyon sepetine aldığı ya da almadığı ürünler üzerinden bazı eleştiriler yöneltilmişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.