1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mehmet Ali Birand Hayatını KAYBETTİ
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Tutuklandı

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Tutuklandı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına dair değerlendirmede bulunduğu için hakkında soruşturma açılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.

TUTUKLAMA TALEBİ

Dün (26 Ekim) İstanbul Kadıköy'deki evinde gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya getirilen Prof. Dr. Fincancı'nın emniyetteki işlemleri bugün tamamlandı. Hastaneden alınan sağlık raporunun ardından adliyeye sevk edilen Prof. Dr. Fincancı'nın soruşturmayı yürüten savcıya ifade verdi ve buradan da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

FİNCANCI TUTUKLANARAK SİNCAN CEZAEVİ'NE GÖNDERİLDİ

Sabah saatlerinde adliyeye getirilen Şebnem Korur Fincancı'nın öğle saatlerinde Sulh Ceza Hakimliği'nde ifadesinin alınmasına başlandı. İfadesinin alınmasından hakimlik, Fincancı hakkında tutuklama kararı verdi. 

Tutuklama kararının ardından Fincancı, Sincan Kapalı Kadın Cezaevi'ne gönderildi.

...haberin öncesi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile iktidar üyelerinin tepki gösterdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Fincancı'nın gözaltına alındığını Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı açıklama ile duyurdu.

TİHV açıklamasında, "TTB Başkanı ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kabul edilemez bir şekilde gözaltına alınmıştır. Derhal serbest bırakılsın" denildi.

SAVCILIK: GÖREVDEN ALINMASI İÇİN TALEPTE BULUNDUK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltı kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi gereğince Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçundan 26.10.2022 tarihinde gözaltına alınmıştır.

Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımızca adı geçen şüphelinin halen devam ettirdiği Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, 6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanununun ‘Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine…’ şeklindeki Ek 2. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince SON VERİLMESİNE, aynı maddenin 3. Fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talepte bulunulmuştur."

TRT GÖRÜNTÜ SERVİS ETTİ

TRT Haber, Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alındığı görüntüleri paylaştı. 'Görüntüler ilk kez TRT Haber'de diye servis edilen görüntülerde, TEM polisinin Fincancı'nın evine girdiği ve arama yaptığı anlar görülüyor. Görüntülerde polislerin elinde kutu içinde mermiler gösterildi. TRT bu görüntüleri "Gözaltına alınan Fincancı'nın evinde yapılan aramada örgütsel el kitabı ve Kalaşnikof mermileri ele geçirildi" diye servis etti.

FİNCANCI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

TSK'nın operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına dair değerlendirmede bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı iktidar medyası tarafından hedef alındı. Ardından da Fincancı hakkında soruşturma açıldı.

Hakkında soruşturma başlatılan Fincancı, “Ben insan hakları alanında çalışan bir adli tıp uzmanı olarak tabii ki söyleyeceğim. Doğal olarak bir adli tıp uzmanı olarak iddiaların soruşturulmasını istemem suç değil” demişti.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Fincancı hakkında soruşturma açıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, TTB ve Fincancıyı  için, "Türk Tabipleri Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Hem bu kişiyle, hem bu kurumla ilgili adımlar atılacak. Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdik. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin dünkü Meclis grup toplantısında TTB'nin kapısına kilit vurulmasını ve Şebnem Korur Fincancı'nın vatandaşlıktan çıkarılmasını istedi. Bahçeli, "TTB'nin başkan ve yöneticileri hakkında en ağır cezai işlemlerin tatbik ve temin edilerek bu birliğin kapısına kilit vurulmasını, doktorlarımızın bu kuruma mecburi üyelik şartlarının kaldırılarak özgürleşmelerini tarihi önemde addediyorum. Birliğin başında Türk olamaz, Türk yazılamaz. TTB Başkanı ile diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yakın yollardan birisidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler