1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kastamonu'da Karı-Koca Kardeş mi?
TSK’dan Suriye ve Irak’a Hava Harekatı

TSK’dan Suriye ve Irak’a Hava Harekatı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki çeşitli hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıkladı. 

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki çeşitli hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıkladı. 

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, Suriye sınırında Kobanê'den Derik'e kadar olan hat boyunca harekat düzenlendiği belirtilirken, Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahasının kullanıldığının aktarılması dikkat çekti.

Tel Abyad'ın doğusunda Şam yönetiminin kontrolündeki bazı noktaların vurulduğu da iddia edildi.

MSB'DEN ÜÇ AYRI PAYLAŞIM

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) resmi Twitter hesabından yapılan ilk paylaşımda, "Hesap zamanı. Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" denildi. Bakanlık, bir F-16 savaş uçağının fotoğrafını paylaştı. İkinci paylaşımda ise "Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor" mesajıyla hedefleri gösterdiği belirtilen bir video yer aldı.

Bakanlık üçüncü bir paylaşımda da, 'Pençe Kılıç Hava Harekâtı' adı verilen saldırıların, "Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirildiği" açıklaması yaptı.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla;

Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI icra edilmiştir."

BM ŞARTI'NIN 51'İNCİ MADDE

BM Şartı'nın atıf yapılan 51. maddesi şöyle: "Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

"Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyiíne bildirilir ve Konsey'in işbu Antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."

UÇAKLAR DİYARBAKIR'DAN HAVALANDI

Anadolu Ajansı, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan savaş uçaklarının görüntüsünü paylaştı. Malatya'dan da F-16'ların havalandığı, Batman’dan kalkan SİHA’ların da kullanıldığı belirtildi.

'RUSYA'NIN KONTROLÜNDEKİ HAVA SAHASI KULLANILIYOR'

NTV'nin haberinde, TSK'nin Suriye hava sahasını da kullandığı belirtildi. Bu bilgi, Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahasının yıllar sonra ilk kez Türk savaş uçaklarına açılması anlamına geliyor.

Hava saldırılarında, Suriye sınırında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Kobanê'den Derik'e kadar olan hattın hedef alındığı, Irak'ın kuzeyinde ise Şengal ve başka noktaların vurulduğu belirtiliyor.

'AFRİN'DE YERİNDEN OLANLARIN YAŞADIĞI KÖYLER VURULDU'

Saldırıların ardından SDG'den yapılan açıklamada, Tel Abyad'ın doğusundaki Kazali'de, Tel Rıfat'ta ve Zarkan'da Suriye hükümet güçlerinin de hedef alındığı, ölenler ve yaralananlar olduğu savunuldu. Türkiye'nin Afrin harekâtı sonrası yerinden olan çok sayıda kişinin yaşadığı iki köyün de vurulduğu öne sürüldü.

Suriyeli muhaliflere yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Türkiye'nin Halep, El Rak ve El Haseke'de düzenlediği 25'e yakın hava saldırısında 12 SDG üyesi ve Suriye askerinin öldüğünü öne sürdü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'nde altı kişinin öldüğü bombalı saldırıdan PKK'yi sorumlu tutmuş, son olarak cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "PKK’nın sivilleri hedef alan tipik saldırısıdır" demişti.

PKK ise saldırıyla ilişkisi olmadığına dair bir açıklama yayınlamıştı. Saldırıyı üstlenen bir örgüt olmamıştı.

ABD'NİN ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN UYARI GELMİŞTİ

ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil kentinde bulunan Başkonsolosluğu cuma akşamı, "Türkiye'nin gelecek günlerde Suriye veya Irak'ın kuzeyine bir askeri hamle yapabileceğine dair açık kaynaklardaki iddiaları takip ettiklerini" belirtmişti. 

...haberin uzantısı

KARKAMIŞ'A ROKET SALDIRISI

Gaziantep'in Karkamış ilçesine bugün (21 Kasım) Suriye'nin kuzeyinden 5 roket atıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, roketler ilçe merkezindeki bir lise ve iki ev ile Karkamış Sınır Kapısı yakınındaki bir tıra isabet etti. Ajans roketlerin YPG/PKK mensuplarınca atıldığını söyledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin yaralandığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, biri çocuk biri öğretmen 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Soylu, "Şu anda yaralılarımız var. Onlar da hastanelerde tedavileri devam ediyor. Dün gerçekleştirilen ve terör örgütünün büyük kayıplar verdiği operasyondan sonra, buna yönelik gerçekleştirilen saldırılara da cevabı en güçlü şekilde verilecektir. Bu konuda gerekli bütün adımlar atılacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler