1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na Ziyaret
Taslak: ‘Tam Başkanlık’ Gelecek, YÖK ve MGK Kaldırılacak

Taslak: ‘Tam Başkanlık’ Gelecek, YÖK ve MGK Kaldırılacak

Başbakan Binali Yıldırım’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunduğu anayasa paketinde ‘tam başkanlık sistemi’nin yer aldığı ve 50 ila 100 madde arasında değişikliğin planlandığı belirtildi.

A+A-

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre anayasa taslağında başkan, ‘devletin ve yürütmenin başı’ olarak tanımlanırken, iç ve dış siyaseti yürüten kişi olduğu ve başkomutanlık sıfatını taşıyacağı ifade edildi.

Buna göre başkan, Meclis’in çıkardığı kanunları onaylayıp veto etme ve referandum kararı verme yetkisine sahip olurken, seçimlerden önce başkan yardımcısının kim olacağını da açıklayacak.

Başkan parlamentoyu feshedebilecek, Meclis başkanı görevden alabilecek

Anayasa taslağına göre başkanın parlamentoyu fesih, parlamentonun da başkanı görevden alabilme yetkisi olacak. Ancak MHP’nin talebiyle bu düzenlemeden vazgeçilebileceği öne sürülüyor.

Başkana kararname çıkarma yetkisi de verilirken, başkan hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının en az üçte ikisinin vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, en geç bir ay içinde görüşecek ve gizli oyla karara bağlayacak.

Yargının üye sisteminde dönüşüm

Pakette ‘başkanlık sistemi’ dışında askeri yargının kaldırılması ve ilgili davalara Yargıtay ve Danıştay’ın bakması planlanıyor. Aynı şekilde Yargıtay ve Danıştay Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından korunurken, üyelerin yarısını cumhurbaşkanı, yarısını da Meclis seçecek.

YÖK ve MGK kaldırılacak, idam da gündemde

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kaldırılacak.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana tartışma konusu olan idam cezasının da pakette ‘Silah zoruyla anayasal düzeni değiştirmek ve ırza geçme suçları dışında idam cezası verilemez’ diye formüle edildiği öne sürüldü.

Ancak AKP’nin MHP’nin genel eğilimine bağlı olarak 100 maddelik paketin 50-60 maddeye kadar daraltılabileceği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.