1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tahliye Olan Brunson ABD Yolcusu
Tahliye Olan Brunson ABD Yolcusu

Tahliye Olan Brunson ABD Yolcusu

Rahip Andrew Brunson, tahliye kararının ardından İzmir'de 20 yıl yaşadığı evden ayrılarak ABD'ye gitmek üzere havalimanına hareket etti.

A+A-

Rahip Andrew Brunson, tahliye kararının ardından İzmir'de 20 yıl yaşadığı evden ayrılarak ABD'ye gitmek üzere havalimanına hareket etti.

Haberin öncesi...

Brunson Serbest

Adli kontrol şartıyla ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson’un, yargılandığı davanın dördüncü duruşması Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkemede görüldü. İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Alsancak'taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alınan Brunson, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna getirildi. Brunson'ın yargılandığı davayı izlemek üzere ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da duruşma salonuna geldi. Duruşmayı uluslararası medya kuruluşu mensupları ve bazı diplomatlar da takip etti. 

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Brunson hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ederek, 10 yıl hapis istedi. Mahkeme heyeti Brunson'a 3 yıl, 1 ay, 15 gün hapis cezası verdi. Hakkındaki ev hapsi kararı ve yurt dışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak Brunson serbest bırakıldı.

Duruşmada, tanıklar daha önce Brunson aleyhine verdikleri ifadeleri değiştirdi. Tanıkların birbirlerini yalanlaması da dikkat çekti. Brunson da hakkındaki iddiaları reddetti.

İzmir'de, 'FETÖ ve PKK adına suç işlediği', 'casusluk yaptığı' iddiasıyla yargılanan ve tutukluluğu ev hapsine çevrilen rahip Brunson'un yargılandığı davanın duruşmasında ilk olarak ifade veren engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson'un rahipliğini yaptığı kiliseye gittiklerini söyleyerek, "Andrew Craig Brunson’u tanımıyorum. Eski tenis milli takımındaki menajerimiz ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum" dedi.

Mahkeme başkanının 'Menajerinin doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu'dan gelen yaralı PKK'lıları tedavi ettiği' iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün, "Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum" dedi.

Tanık Ün'den sonra söz alan Andrew Craig Brunson, "Benim PKK'lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. PKK'nın savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir" diye konuştu.

[Duruşma için yoğun güvenlik önlemleri alındı/DHA]

TANIK: İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS ile ifade veren L.K., soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Andrew Craig Brunson’un kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ'cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi. L.K. bu konuyla ilgili olarak, "Benim kilise ve yakınında FETÖ'cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı. 'Tuncay' diye bahsettiğim kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceği düşüncesiyle ifadesine başvurulabilir dedim. Tuncay'la da yüz yüze konuşmadım" dedi.

'FETÖ'CÜ GÖRMEDİM, KORELİ GÖRDÜM'

Duruşmanın kilit isimlerinden Levent Kalkan iddianamede yer alan ifadelerinde 'Yılmaz Demircan isimli kişiden 15 Temmuz darbe girişimine katılan bazı FETÖ'cülerin Brunson'ın dua evinde saklandıklarını duyduğunu' söylemişti. Mahkeme Demircan'ı çağırdı ve Kalkan ile yüzleştirdi. Demircan mahkemede "Bu evde ben sadece Korelileri gördüm" dedi. Mahkeme başkanı Kalkan'a "Hani FETÖ'cüler burada kalmıştı demiştin" deyince de Kalkan "Sayın Başkan ben böyle bir şey söylemedim" dedi.

'BÖYLE BİR ŞEY BİLMİYORUM'

Kalkan, Brunson'ın yardımcısı olan ve kod adının 'Agit' olduğunu, 'PKK üyesi' olduğunu iddia ettiği kişiyle ilgili verdiği ifadeleri ev arkadaşı olan Volkan Sürer'den duyduğunu söylemişti. Mahkemeye getirilen Sürer'e, Kalkan'ın bu iddiası soruldu. Sürer ise "Ben böyle bir şey bilmiyorum, aslında ondan duymuştum bu iddiayı" dedi.

'BEN TERÖRİST GÖRMEDİM, BENİM İÇİN TÜM SURİYELİLER TERÖRİST'

Sürer'in sözleri üzerine Kalkan "Çok şaşırdım" dedi. Sürer daha sonra "Ben bombacı mombacı görmedim, ben bomba yapıldığını oda görmedim. Ben terörist de görmedim. Benim için Tüm Suriyeliler teröristtir. Ben milliyetçi biriyim" dedi.

SAVCI ADLİ KONTROLÜN KALDIRILIMASINI İSTEDİ

Öğle arasının ardından yeniden başlayan duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını belirtti. Brunson hakkındaki adli kontrol uygulamasının kaldırılmasını isteyen savcı, 'örgüte üye olmak' iddiasıyla da 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası talep 10 yıla kadar hapis talep etti.

'BEN MASUMUM, TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM'

Söz alan Brunson, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" dedi. 

EV HAPSİ KALDIRILDI

Mahkeme heyeti verdiği aradan sonra, kararını açıkladı. 

Brunson için 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme heyeti, ev hapsi ve yurt dışı yasağının kaldırılmasına karar verdi. Brunson yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi. 

Tahliye Olan Brunson ABD Yolcusu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler