1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Kuruldu
Sur ve Silvan Belediyelerine Kayyum Muamması

Sur ve Silvan Belediyelerine Kayyum Muamması

AA'ya göre Diyarbakır'da DBP'li Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı, Valilik yalanladı. Belediye başkan vekilleri kendilerine tebligat yapılmadığını söyledi, "Halkın seçilmişleri olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi.

A+A-

Anadolu Ajansı (AA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA), Diyarbakır'da Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Sur ve Silvan belediyelerine Valilik kararıyla kayyum atandığını açıkladı.

DHA'nın haberinde "Diyarbakır Valiliği, Sur Belediyesi'ne kayyum olarak Sur Kaymakamı Memduh Tura, Silvan Belediyesi'ne de Silvan Kaymakamı Murat Kütük'ü atadı. Kaymakamlara görevleri tebliğ edilirken, önümüzdeki günlerde belediye başkan yardımcılarından görevi devralacakları belirtildi"ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Valiliği yazılı bir açıklamayla bu bilgiyi yalanladı.

Sur Belediyesi eşbaşkan vekilleri de kendilerine bir tebligat yapılmadığını ve görevlerinin başında olduklarını açıkladı.

AA: Kayyum ataması yapıldı

AA’nın haberine göre, Diyarbakır'ın merkez Sur ve Silvan ilçe belediyelerine Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Valilikçe kayyum ataması yapıldı.

Sur ve Silvan belediyelerine kayyum olarak ilçelerde görev yapan kaymakamların atandığı, 9 il genel meclis üyelerinin yerine de yeni atamaların yapılacağı belirtildi.

Eşbaşkan vekilleri: Tebligat yok, medyadan öğrendik

Sur Belediyesi eşbaşkan vekilleri Değer Kutlu ve İzzettin Candan, yaptıkları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Henüz tarafımıza bir tebligat olmamasına rağmen biz de son dakika haberi olarak yeni öğrendik. Biz halkın seçilmiş iradesi olarak belediye meclis üyesi ve personelimizle beraber görevimizin başındayız. Ayrıca halkın seçilmişleri olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz."

Valilik: Kayyum ataması yok

Diyarbakır Valiliği'nin web sitesinden yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"08.09.2016 perşembe günü, birçok basın kuruluşunda Sur ve Silvan ilçelerimizde Belediye Başkanlığına Kayyum atandığı yönünde haberlere yer verilmiştir.

"Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu aşamada yapılan bir kayyum ataması bulunmamaktadır. Kayyum ataması yapıldığı takdirde açıklamada bulunulacaktır."

Habertürk’ün haberine göre, Ankara’da bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy da “Şu anda kayyum ataması yapılmamıştır. Diyarbakır'a döndüğümde değerlendirilecek konulardan biridir. Kayyum atanmayacak anlamına gelmiyor. Şu anda bir görevlendirme ve atama yok” dedi.

DBP Eşbaşkanı Tuncel: Kayyum yok hükmündedir

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de karara Twitter’dan tepki gösterdi:

Sebahat Tuncel @tuncelsebahat

  • Halk iradesini gasp eden belediyelerimize kayyum atayanlar bilmelidir ki kayyum bizim için yok hükmündedir, tanımıyoruz

Sebahat Tuncel @tuncelsebahat

  • Hukuksuz kayyum atamalarına karşı, Tüm halkımızı kendi iradesi etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz

Belediye Eşbaşkanları tutuklanmış, görevden alınmıştı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde özyönetim ilanı gerekçe gösterilerek 19 Ağustos 2015’te gözaltına alınıp ardından tutuklanan Sur Belediye Eş Başkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut, 8 Mart 2016’da tahliye edilmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Sur Belediye Başkanı Narin hakkında “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak'”suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

DBP’li Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı da aynı gerekçeyle 23 Ağustos 2015’te tutuklanmış, 17 Mart’ta tahliye edilmişti. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden Silvan Belediye Başkanı Bodakçı hakkında “devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sur ve Silvan Belediye Başkanları 26 Ağustos 2015’te görevden alınmıştı.

KHK ile belediyelere kayyum

2 Eylül’de OHAL kapsamında üç yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de “Belediye ve bağlı idarelerin terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağladığı gerekçesiyle valilik tarafından belediye veya bağlı idare taşınırlarına, bölgenin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulabilecek” ifadesi yer alıyordu.

Büyükşehir Belediye Başkanları tepki göstermişti

2014 Yerel Seçimlerinde Sur ilçesinde yüzde 54,4 oy oranı ile BDP seçilmişti. Silvan ilçesinde ise yüzde 69,5 oy oranıyla ile seçilmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, Haziran 2016’da DBP'li belediye eşbaşkanların yerine vali ve kaymakamların atanmasına dair tartışmaları söyle değerlendirendirmişti:

"Bunun bir karşılığı olmayacağını herkes çok iyi biliyor. Yüzde 72'lik bir halk desteği ile seçildik. Vali ve kaymakamların atanması, bu sistemin tartışılmasının önünü açar. Yarın bu ülkede çıkacak olan tablonun sorumlusu ve suçlusu elbette mağduru haline gelecek. Biz desteği Ankara'dan almadık. Bu iradeyi bize onlar değil, halk verdi. Biz halk adına mücadele veriyoruz. Asıl mağdur olacak olan da halktır.”

Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak ise şöyle konuşmuştu:

“Artık kimse merkezi yönetimler üzerinden demokrasiyi tartışmıyor. Demokrasinin temel taşı doğrudan halka en yakın olan, halkın rahatlıkla denetleyebileceği yerel ve yerinden yönetimlerdir. Bu temel taş çekilirse demokrasi tamamen boşa çıkarılmış olur. Az ve şekilsel de olsa seçimlere dayalı bir yerel yönetim pratiği var. Yerel yönetimlere müdahale, kayyum veya bürokrat atanarak merkezi hükümet eliyle yönetilmesi yerel demokrasiyi derinden sarsacaktır. Bunu planlayanlar acaba bunu da düşünüyor mu? Yerel yönetimler bir hizmet alanıdır. Halkın ve kentin ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalarını yürütürler. En geri demokrasilerde bile yerel yönetimlerin varlığına tahammül edilir." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.