Siirt Şirvan'da Göçük

Siirt Şirvan'da Göçük

Siirt'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında heyelan meydana geldi. Göçük altında kalan 13 işçinin bulunduğunu açıklayan Valilik, iki işçinin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

A+A-

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi, göçük altında 13 kişinin kaldığını açıklayan Siirt Valiliği bu sabahki açıklamasında iki işçinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı.

İşçilerin yakınları maden sahası civarında göçük altındaki işçilerden haber almak için bekliyor.

Siirt Valiliği bu sabah resmi internet sitesinden şu açıklamayı yaptı:

“17 Kasım’da Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada meydana gelen heyelan sonucu, 13 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları gün doğumu ile birlikte hızlandırılmıştır.

Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, tespit edilen iki işçinin cenazesi çıkartılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi,  jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdürülmektedir.

Çalışmalar, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinesinde yürütülmektedir. Olay ile ilgili gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.”

16 işçinin ismi açıklandı

Doğan Haber Ajansı ise göçük altında kalmış olan 16 işçinin adlarını, görevlerini ve memleketlerini açıkladı, dördünün cesedine ulaşıldığını yazdı.

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat: Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant: Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer: Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut: Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy: Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can: Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer: Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

Fırat Haber Ajansı (ANF), göçük sırasında üç iş makinesi ile sekiz kamyonun da toprak altında kaldığını yazdı. 

Valilikten “aşırı yağış” iddiası

Valilik açıklamasında “heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği” ileri sürüldü, bununla ilgili bir önlem alınıp alınmamış olduğu ise açıklanmadı: “Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir.”

Maden şirketinden açıklama

Ciner Grubu, Park Elektrik şirketinin resmi internet sayfasında Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de bulunan Madenköy bakır sahasında bakır madeninin çıkartılarak üretim ve satışının yapıldığı yazıyor.

Adana Baro Başkanlığı da yazılı açıklamasında, heyelanın, Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'in taşeron şirketi Antlar İnşaat'ın çalışması sırasında meydana geldiği ifade edildi.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamadaşu ifadeler yer aldı:

“Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.” 

Park Elektrik Üretim Madencilik AŞ.’nin internet sitesindeki bilgilere göre 1969 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından işletilmeye başlanan maden, 2004’te şirkete devredilmişti.

Aynı bölgede, 25 Temmuz'da da heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu göçükte altı kamyon ile iki iş makinesi göçük altında kalmıştı.

Heyelan devam ediyor

İşçileri vardiya halinde 15’er kişilik ekipler halinde çalışıyordu. Göçük sırasında yamaçtan kopan toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı.

Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden ambulanslar ve arama kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi. Bölgeye Diyarbakır’dan da arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş da olay yerine gitti.

Maden bölgesinde heyelanın zaman zaman devam etmesi nedeniyle kurtarma çalışmaları aksıyor.

Valilik açıklamasında da heyelanın devam ettiği bilgisine yer verildi:

“Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir.

“Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir.” 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.