KAÜ'de Dünya Veteriner Hekimler Günü

Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu'nda Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi..

Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu'nda Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi..

Kars VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, “Sağlıklı ve yeterince hayvansal üretim elde edebilmek için Veteriner Hekimlik mesleğine gereken önemin verilmesi sorunlarına çözüm bulunması için çabalar sarf edilmesi gerekmektedir” dedi.

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu’nda Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikle bir konuşma yaptı.

Öztürkler, “Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin 2001 yılında aldığı kararla her yılın Nisan ayının son cumartesi Dünya Veteriner Hekimleri Günü olarak kutlanmaktadır. Tam zamanlı değil tüm zamanlı olarak çalışan bir mesleğin mensupları Veteriner Hekimler bu yıl da değişmeyen sorunları ile Dünya Veteriner Hekimleri Gününü kutlamaktadırlar. Hayvandan insana geçen 200’den fazla bulaşıcı hastalık olmasına ve son zamanlarda bunların gündeme gelmesine rağmen Veteriner Hekimlik mesleği ülkemizde hak ettiği yere gelememiştir. Avrupa Birliği müktesebatının yaklaşık yüzde 25’i Veteriner Hekimlik ile ilgilidir. Veteriner Hekimliği Avrupa ülkelerinde ayrı birim olarak hizmet vermekte ve Veteriner Hekimlik oldukça önemsenmektedir. “Sağlıklı hayvanın sağlıklı gıda”, ve sağlıklı gıdanın da “sağlıklı insan” demek olduğunu ve “Çiftlikten Sofraya Veteriner Hekim Denetim ve Kontrolü”nün önemi artık su götürmez bir gerçektir. Sağlıklı ve yeterince hayvansal üretim elde edebilmek için Veteriner Hekimlik mesleğine gereken önemin verilmesi sorunlarına çözüm bulunması için çabalar sarf edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Veteriner Hekimlerin sayısı ve çalışma alanlarının artmasıyla sorunların da arttığına dikkat çeken Öztürkler, “Son 20 yılda kamu Veteriner Hekimliğinin yanında serbest Veteriner Hekimliğinin artması ve ülkemizde önemli hizmetler vermeye başlamaları sorunların bir kat daha büyümesine sebep olmuştur. Uygulamaya dönük birtakım iyi niyetli düzenlemelere rağmen daha çok kamu Veteriner Hekimliği’ne yönelik olan eski mevzuat serbest Veteriner Hekimliği hususunda mevzuat ve teşkilat açısından ihtiyaçlara yeterli cevap verememiştir. Gelişen dünya koşulları, Veteriner Halk Sağlığı’nın ve Gıda Güvenliği’nin her geçen gün önem kazanması Veteriner Hekimlik alanında yeni düzenlemelere gereksinim doğurmaktadır.

Ülkemizde bu yıl Dünya Veteriner Hekimleri günü kutlamaları 3.Türk Veteriner Hekimleri Kurultayı ile birlikte yapıldı.” diye konuştu.

Öztürkler, konuşmasını şöyle tamamladı: “Veteriner aşı ve biyolojik ürünlerin üretim kalitesi ve izlenebilirliği açısından İİU (İyi İmalat Uygulamaları) ve İLU (İyi Laboratuar Uygulamaları) için gerekli mevzuat hazırlanmalı, resmi otorite oluşturulmalı ve denetçiler yetiştirilmelidir. “Çiftlikten sofraya gıda güvenliği” yaklaşımıyla hayvan kökenli gıdaların üretiminden tüketimine kadar gıda zincirinin her aşamasında veteriner hekim etkin olarak yer almalıdır. Bu amaçla Tarım ve Köyişleri Bakanlığında yeterli sayıda veteriner hekim istihdamı sağlanmalıdır.”

Diğer Haberler

Ağrı Belediyesi'nin Hesaplarına Haciz.. 7 Milyon TL Bloke Edildi!
Birecik Belediye Başkanı ve 4 Meclis Üyesi.. DEM Parti’den İstifa Etti
Kars'ta 1 Mayıs.. Kutlamaların Adresi 'Tren Garı' Meydanı
Tahir Elçi Cinayeti Davası.. Yeni Mütalaa, Sanıkların Beraatı İstendi
Sayıştay'tan Bölge Gezisi.. Başkan Metin Yener Kars'a Geldi
Digor'da 'Kaçak Silah' Operasyonu.. 4 Kişi Gözaltına Alındı
Selim Belediyesi'nde Skandal.. Önceki Başkan 'Cep Telefonu'nu Götürmüş!
Karakolda Görevli Polis Dehşet Saçtı.. 2 Amir Hayatını Kaybetti!