Barzani TÜSİAD İle Biraraya GELDİ

Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü.

Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü.

Bir saat süren toplantı sonrası TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile Kürt yönetiminden Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi gazetecilere açıklama yaptı.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani beraberindeki heyet, Türkiye ziyareti kapsamında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyeti ile bir araya geldi. Barzani beraberindeki heyetle saat 10.45 sıralarında TÜSİAD'a geldi. Barzani'yi Boyner kapıda karşıladı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alındığı gözlendi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından Barzani, açıklama yapmadan ayrılırken, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise Kürt Bakan Çelebi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çelebi, bölgede Türk firmalarını görmek istediklerini belirtirken, Boyner ise ‘’yatırım ilişkilerimizi ilerletmek üzere çalışmaya başlayacağız. Bu kararı aldık" dedi.

Gazetecilere açıklama yapan Çelebi, "Kapımız ardına kadar açık. Tek arzu ettiğimiz, buyrun gelin. Bir an önce işbirliği yapalım. Bizim bölgede 5-6 ay öncesine kadar Türk firmaların yabancı firmalara oranı yüzde 45 civarında idi. Şimdi yüzde 60'ı geçmek üzere" dedi.

Çelebi, Kürdistan bölgesinin Türkiye ile olan hem siyasi hem de ekonomik boyutunu geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bir süre önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın Maliki ticari anlamda protokol imzaladı. Bunları canlandırmak, hayata geçirmek zaten başladı. Kürdistan bölgesinde asayiş, emniyet bakımında sıkıntımız yok. Bu yatırım için, ekonomi için kanaatimce birinci şarttır. İkinci şart yasal kararlar. O yasal karar da var. İki tarafın da arzusu bu ekonomik gelişmeyi daha da ileri götürmek. Ortak projelerimiz var. Bunlardan biri sınırda sanayi ve ticaret serbest bölgesi oluşturulması. Türkiye ile Irak arasında genel olarak 6 milyar dolar civarında ticaret hacmi var. Alınan karara göre bunu 20 milyara çıkartmak gerekiyor. Yasalarımız çok rahat, şeffaf yabancı ile Irak firmaları arasında herhangi bir ayrım yapmıyor. Aynı haklara sahipsiniz. 5 milyon dolarlık yatırım yaptınız. Erbil'de, Süleymaniye'de veya Dohuk'da yatırım yaptınız. İnşaat bittikten sonra 5 milyonunuzu rahatlıkla yurt dışına çıkarabilirsiniz. Ne vergi, ne resim, ne de başka bir şey var. 10 seneye kadar da vergiden muaf oluyorsunuz. Ortam çok rahat. Yeni yasalar da çıkıyor. Amacımız Türkiye ile olan ilişkileri daha ileri safhaya getirmek. Unutmayalım ki, Irak devletinin bütünlüğüne biz de saygı gösteriyoruz. Bizim bölgemizi bir köprü olarak, hem Irak'ın diğer kısımları, hem de Arap ülkeleri ile sağlanmak için bizim bölgenin üst olmasında yarar var. İstikrar sağlanmasını arzu ediyoruz, ama bu galiba biraz zaman alacak. Sadece Kürdistan bölgesinde yaşayan 4.5 milyon insan için değil, Irak' ta yaşayan 30 milyon, hatta diğer Arap ülkeleri için de olsa çok daha yararlı olur. Sonuçta ekonominin sınırı yok. Aradaki sınırlara saygı göstermekle beraber o sınır ekonomi için geçerli değildir.

İkinci adım ticaretin sağlanması için bankacılık konusudur. Bağdat'ta Ziraat bankası açıldı. Şubesi de Erbil'de açılacak. İş Bankası da haziran sonuna kadar olacak. Bir de artık Türk Hava Yolları. Artık yatırımlara başlayacak. İstanbul-Erbil, Ankara -Erbil. Muhtemelen Diyarbakır, ya da başka şehirler olacak."

ÜMİT BOYNER: BÖLGENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ ÖNEMLİ
Ümit Boyner ise konuşmasında bölgenin ciddi potansiyeller içeren bir pazar olduğuna dikkat çekerek, "Kuzey Irak bizim için ciddi potansiyeller içeren bir pazar. Suriye güzel bir örnektir. Suriye sınırının ticarete açması, ilişkilerin gelişmesi ile o sınır bölgesinde, ticaretin ne kadar canlandığını, o bölgemizin gelirine ne kadar ciddi katkı yaptığını gördük. Kuzey Irak'la ticaretin gelişmesi, Türkiye için de bölgesel gelişmişlik açısından çok zor bir noktada olan Kuzey Irak sınırının da Türkiye sınırının da gelişmesi için çok önemlidir" dedi.

Bölgedeki demokratikleşme ve güvenlik meselesinin önemli olduğunu belirten Boyner şunları söyledi: "Türkiye'nin hem ekonomik hem de demokratik gelişmesini aynı anda yapmak zorunda olduğunu, aynı noktada terörle de mücadelesine devam etmek zorunda olduğunu da kendilerine ilettik. Irak'ın bütünlüğü bizim için önemli. Irak bir bütün olarak da bizim için önemli. Yatırım ve ticaret ilişkilerini geliştirmek adına önemli bir ülke. O konuda da sorularımız oldu. Bu noktada ilişkilerimizi bir üst düzeye taşımak üzere, Irak çalışma gurubumuz zaten var. Onunla daha üst düzeye ilk ağızdan bilgilerimizi günceleştirip, çalışma gurubunu da hemen devreye sokarak hızlı bir şekilde ticari ve yatırım ilişkilerimizi ilerletmek üzere çalışmaya başlayacağız. Bu kararı aldık."

Diğer Haberler

Ağrı Belediyesi'nin Hesaplarına Haciz.. 7 Milyon TL Bloke Edildi!
Birecik Belediye Başkanı ve 4 Meclis Üyesi.. DEM Parti’den İstifa Etti
Kars'ta 1 Mayıs.. Kutlamaların Adresi 'Tren Garı' Meydanı
Tahir Elçi Cinayeti Davası.. Yeni Mütalaa, Sanıkların Beraatı İstendi
Sayıştay'tan Bölge Gezisi.. Başkan Metin Yener Kars'a Geldi
Digor'da 'Kaçak Silah' Operasyonu.. 4 Kişi Gözaltına Alındı
Selim Belediyesi'nde Skandal.. Önceki Başkan 'Cep Telefonu'nu Götürmüş!
Karakolda Görevli Polis Dehşet Saçtı.. 2 Amir Hayatını Kaybetti!