Seçim Takvimi İşliyor... Kesin Aday Listeleri Açıklandı

Seçim Takvimi İşliyor... Kesin Aday Listeleri Açıklandı

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimler için adaylar bugün netleşiyor.

A+A-

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler/Yerel Seçimleri'ne katılabilecek siyasi partilerin adayları ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeler ilan edildi. 

İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına ve teslimine de bugün başlanacak.

Seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partiler ile bağımsız adaylar, 20 Şubat'ta il ve ilçe seçim kurullarına adaylık listelerini teslim etmişti.

Listeleri inceleyen il ve ilçe seçim kurulları, belirlenen eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanmasının ardından, siyasi parti ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeleri, bugün il ve ilçe seçim kurullarının binalarına astı.

DETAYLAR

Adayların ilanından sonra, adaylıktan istifa eden olursa bu durum seçim sonuna kadar dikkate alınmıyor.

İstifa ettiğini belirten adayların seçilmesi halinde istifaları hüküm yerine geçecek ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılacak. Seçilen adayın ölümü halinde de aynı şekilde işlem yapılıyor.

Listelerin kesinleşmesiyle il seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına da bugün başlanacak. 

Basım işlemleri tamamlandıkça pusulalar bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilecek. 

..haberin öncesi

31 Mart'taki yerel seçimler için geri sayım hızla devam ediyor. Bugün, kesin aday listelerinin açıklanmasıyla birlikte, il seçim kurulları tarafından birleşik oy pusulalarının basımı başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimler için adaylar netleşiyor.

Seçime katılacak 34 siyasi parti; büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı ile meclis üyesi aday listelerini 20 Şubat'ta seçim kurullarına teslim etmişti. Fakat, itiraz, istifa veya vefat gibi durumlardan kaynaklanabilecek eksikliklerin giderilmesi için son tarih olarak 2 Mart belirlenmişti.

KESİN ADAY LİSTELERİ BUGÜN BELLİ OLACAK

Bugün itibarıyla, seçime katılacak siyasi partilerin ve bağımsız adayların kesin listeleri ilan edilecek.

İlçe belediye başkanları listeleri ilçe seçim kurulları tarafından, büyükşehir belediye başkanlığı listeleri ise il seçim kurulları tarafından duyurulacak. Bu duyuruların ardından, il seçim kurulları birleşik oy pusulalarının basımına başlayacaklar.

SANDIK KURULLARININ OLUŞUMU 4 MART'TA TAMAMLANACAK

Basım işlemleri tamamlandıkça, oy pusulaları ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilecek. Sandık kurullarının oluşumu ise 4 Mart'ta tamamlanacak ve sandık başında görev alacak kişilere gerekli bilgiler verilecek.

SEÇİM YASAKLARI 21 MART’TA BAŞLAYACAK

Seçim yasakları, 21 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlayacak. Propaganda serbestliği ve bazı seçim kısıtlamaları 21 Mart sabahı başlayacak.

Seçmen bilgi kâğıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başladı ve 24 Mart'ta tamamlanacak. 28 Mart'ta, tutuklular ve taksirli suçlardan mahkûmlarla ilgili listeler kesinleştirilecek. Propaganda serbestliği ise 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek.

SEÇİME KATILACAK PARTİLER

YSK, takvim doğrultusunda 2 Ocak'ta seçime katılma hakkı olan 36 siyasi partiyi tespit etti. Ardından, 27 Ocak'ta YSK Başkanlığı'nda bir kura çekimi yapıldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Yenilik Partisi'nin seçime katılmayacağını ve Büyük Türkiye Partisi'nin adını Ocak Partisi olarak değiştirdiğini YSK'ye ilettiğini duyurdu.

Kura sonucunda partilerin sıralaması şu şekilde:

“Adalet ve Kalkınma Partisi, İYİ Parti, Sol Parti, Büyük Birlik Partisi, Memleket Partisi, Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Yeniden Refah Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye Komünist Partisi, Anadolu Birliği Partisi,  Zafer Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Bağımsız Türkiye Partisi, Gelecek Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, HÜDA PAR, Hak ve Özgürlükler Partisi, Ocak Partisi, Adalet Birlik Partisi, Demokrat Parti, Güç Birliği Partisi, Millet Partisi,  Milli Yol Partisi, Adalet Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi...”

Ancak, 29. sırada yer alan Genç Parti'nin seçimlere katılmayacağını açıklamasıyla birlikte seçimlere katılacak parti sayısı 34'e düştü. Bu yeni gelişme, diğer parti sıralamalarında da değişikliklere neden oldu. Aydınlık Demokrasi Partisi 29. sırada, MHP 30. sırada, Türkiye İşçi Partisi 31. sırada, Demokrasi ve Atılım Partisi 32. sırada, Saadet Partisi 33. sırada ve Vatan Partisi ise 34. sırada yer alacak.

OY VERME SAATLERİ

YSK, mart ayındaki seçimde doğudaki 32 ilde, güneşin batış saatine ve mevsim şartlarına göre oy verme saatleri bir saat erkene alındı. Bu durum, Adıyaman'dan Kilis'e kadar uzanan coğrafyada ve bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme saatlerini 07.00-16.00 olarak belirledi. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Bu durum sebebiyle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler