1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Van’da 4 Gazeteci Gözaltına Alındı
Savcılık Dink Kararını İade ETTİ

Savcılık Dink Kararını İade ETTİ

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında verilen 'takipsizlik kararı'nın kaldı

A+A-
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında verilen 'takipsizlik kararı'nın kaldırılmasına yapılan itirazı kabul eden kararı, usul yönündeki eksiklikleri gerekçe göstererek iade etti.
 
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak Dink ailesinin, avukatları Hakan Bakırcıoğlu aracılığıyla mahkemeye gönderdiği dilekçeyle cinayete ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 29 Haziran 2010 tarih ve 2010/5689 sayılı soruşturmada verilen ''kovuşturmaya yer olmadığına dair karara'' yaptıkları itirazı kabul eden, ancak ''takipsizlik kararının kaldırılıp kaldırılmayacağına'' genişletilecek soruşturmanın sonucuna göre hüküm kurmayı kararlaştıran Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını değerlendirdi.
 
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu mahkemenin kararında ''kovuşturmaya yer olmadığına dair karara'' yapılan itirazı kabul ettiğini, ancak takipsizlik kararını kaldırmadan kendilerinden soruşturmayla ilgili bazı işlemleri yapmalarını istediğini dikkate aldı.
 
Mahkemenin, Başsavcılık’tan yapılmasını istediği bu işlemleri, yasaya göre kendisinin yapması ya da başka bir mahkemenin yapması gerektiğini savunan Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, usul yönündeki bu anlaşmazlık sebebiyle, ''kovuşturmaya yer olmadığına dair karara'' yapılan itirazın kabul edilmesine ilişkin mahkeme kararını Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti.
 
Başsavcılığın, Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin takipsizlik kararını tamamen kaldırması halinde, Dink cinayetine ilişkin bazı şüpheliler hakkında dava açılabileceği, mahkemenin kararında direnmesi halinde ise usul yönünden ortaya çıkacak uyuşmazlığın giderilmesi için Başsavcılığın yeni girişimlerde bulunabileceği belirtildi.
 
OLAYIN GEÇMİŞİ
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007'de, Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında açtığı soruşturmada ''kovuşturmaya yer olmadığı'' yönünde karar vermişti. Dink ailesinin avukatlarının bu karara yaptığı itirazın reddine karar veren Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı kesinleşmişti.
 
Ayrıca, Trabzon Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında da ''görevi ihmal'' suçundan Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
 
Dink ailesi, geçen yıl ise Trabzon'a en yakın Ağır Ceza Mahkemesi olması sebebiyle Rize Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği bir başka dilekçede, Cumhuriyet Savcılığının Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında verdiği ''takipsizlik'' kararının, şüpheliler hakkında ortaya çıkan olguların araştırılmadan verildiği savunularak, kararın kaldırılmasını istemişti.
 
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ise emniyet ve jandarma görevlileri hakkında sonradan ortaya konulan yeni iddia, isnat ve delil bulunmadığını ve ileri sürülen hususların soruşturma evrakı içinde incelenip değerlendirildiğini belirterek, aynı konuda mükerrer soruşturma yapılamayacağından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini bildirmişti.
 
Dink ailesinin son itirazını değerlendiren Rize Ağır Ceza Mahkemesi de kararında, her ne kadar Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkındaki soruşturmada ''takipsizlik kararı'' verilmiş ise de bu karara yapılan itiraz dilekçesinde kamu davası açılmasını gerektirecek olay ve delillerin belirtilebileceğini kaydetmişti.
 
Heyet, kararında, Dink ailesinin sunduğu itiraz dilekçesi ve eklerinde ismi geçen tanık Emin Arslan'ın ifadesinin ayrıntılı bir şekilde tespiti ve Arslan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2007/972 sayılı soruşturma dosyasına verdiği ifadenin onaylı örneğinin getirilmesini ve ifadesinde isimleri geçen Levent Yarımel ve Eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı beyanlarının alınması gerektiğini belirmişti.
 
Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nca Hrant Dink cinayetine yönelik alınan ifadeler ve raporun tespit edilip ilgili kişilerin gerekirse yeniden dinlenilmeleri ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken daha önce yapılan bazı işlemlerden bahsedilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesinin uygun görülmediğini belirten Heyet, soruşturmanın genişletilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine işaret etmişti.
 
Mahkeme heyeti, bu nedenlerle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ''kovuşturmaya yer olmadığına'' dair kararına yapılan itirazın kabulüne karar vererek, soruşturmanın genişletilmesine ve işin niteliği gereği eksik ve araştırılması gereken hususların soruşturmayı yürüten Trabzon Cumhuriyet Savcısı’nca yerine getirilmesine karar vermişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.