
Erzurum’da Kışlık Mezar Mesaisi.. Don Öncesi Yüzlerce Yer Açıldı!
Erzurum’da kışın donan toprağın mezar kazımını zorlaştırması nedeniyle belediye ekipleri, soğuklar başlamadan mezarlıklarda hazırlıklarını hızlandırdı.
Erzurum’da kışın donan toprağın mezar kazımını zorlaştırması nedeniyle belediye ekipleri, soğuklar başlamadan mezarlıklarda hazırlıklarını hızlandırdı.
Asri Mezarlık ile Abdurrahman Gazi Mezarlığı’nda yürütülen çalışmalarda, kış boyunca defin işlemlerinin aksamaması için mezar yerleri açılıyor.
Şu ana kadar yaklaşık 200 mezar yeri hazırlanırken, Erzurum’da kış süresince kullanılmak üzere toplam 500 mezar yerinin açılması hedefleniyor.
TOPRAK DONMADAN MEZARLAR AÇILIYOR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü ekipleri, kış aylarında hava sıcaklıklarının sıfırın altında 25-30 dereceye, zaman zaman daha düşük seviyelere inmesi nedeniyle hazırlıklarını sonbaharda yoğunlaştırdı.
Kentte toprağın donması, mezar kazma işlemlerini güçleştiriyor. Yoğun kar yağışı ve sert zemin, kış aylarında iş makineleriyle yapılan kazıları da zorlaştırabiliyor. Bu nedenle mezar yerleri önceden açılarak defin hizmetlerinde yaşanabilecek aksamaların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Asri Mezarlık ve Abdurrahman Gazi Mezarlığı’ndaki çalışmalarda iş makineleriyle açılan mezarlar, daha sonra kazma ve küreklerle düzenleniyor. Gereken noktalarda kompresörlerden de yararlanılıyor.
HEDEF 500 MEZAR
Çalışmalara ilişkin bilgi veren Serhat Çinici, kış hazırlığı kapsamında şu ana kadar yaklaşık 200 mezar hazırlandığını, toplam sayının 500’e çıkarılmasının planlandığını belirtti.
Erzurum’un kar ve soğuk nedeniyle kış aylarında mezar kazmanın zorlaştığını anlatan Çinici, hazırlıkların bu güçlükleri azaltmak amacıyla yapıldığını söyledi. Hazırlanan mezarların uzunluğunun 2 metre 10 santimetre, genişliğinin ise 1,5 metre olduğu belirtildi.
Mezarlıklarda tek kişilik mezarların yanı sıra iki, üç ve dört kişilik mezar yerleri de bulunuyor. Çalışmalar, kış boyunca ihtiyaç duyulabilecek mezarların önceden hazır edilmesini kapsıyor.
KIŞ ŞARTLARI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR
Erzurum’da kış aylarında görülen düşük sıcaklıklar, kar ve tipi mezarlıklardaki çalışmaları güçleştiriyor. Toprağın donmasıyla kazı işlemleri daha fazla zaman ve ekipman gerektirirken, önceden açılan mezar yerleri defin işlemlerinin sürdürülebilmesi açısından önem taşıyor.
Mezarlık çalışanlarından Abdulbasit Yayla da kentte sıcaklıkların zaman zaman eksi 35-40 dereceye kadar düşebildiğini belirterek her yıl kış öncesinde benzer hazırlıkların yapıldığını ifade etti.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, kış boyunca kullanılmak üzere toplam 500 mezar yerinin hazırlanması hedefleniyor.


















HABERE YORUM KAT