1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. Aç Kalan Tilkilerin Fare Avı
Rusya'daki Malakanlara İnsani Yardım.. Vedat Akçayöz'de Eşlik Etti

Rusya'daki Malakanlara İnsani Yardım.. Vedat Akçayöz'de Eşlik Etti

Kars Kültür ve Sanat Derneği başkanı, Karslı araştırmacı-yazar Vedat Akçayöz, Rusya'nın Zaporojye bölgesinde bulunan Malakan (Molokan) akrabalarına insanı yardım götürdü.

A+A-

Kars Kültür ve Sanat Derneği başkanı, Karslı araştırmacı-yazar Vedat Akçayöz, Rusya'nın Zaporojye bölgesinde bulunan Malakan akrabalarına insanı yardım götürdü.

Türkiye'de Malakanlar konusundaki otorite isim sayılan Vedat Akçayöz, Rusya'nın Stavropol Eyaleti'nin en doğusunda bulunan "Levokumskoye" adlı kasabada 10 yılı aşkındır görmediği Malakan (Molokan) akrabalarına kavuştu.

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; Vedat Akçayoz, Stavropol Bölgesi'nde yerel Malakanlar için toplanan insani yardım kargosuna Melitopol bölgesindeki Astrakhanka köyüne kadar eşlik etti.

RUSYA’DAKİ MALAKANLAR

Bu özel anlara aynı zamanda kasabanın haftalık gazetesi niteliğindeki "Levokumye"nin muhabiri Gazeteci Yevgeniy Kostyuk da tanık oldu.

Türk gazeteci Okay Deprem, Akçayöz ile birlikte Zaporozhye bölgesine geldi ve burada gerçekleştirilen insani yardım ziyaretinden başlayarak tanıklıkları ve yaptığı röportajları uzunca bir yazı kaleme aldı.

İNSANİ YARDIM GÖTÜRDÜLER

Vedat Akçayoz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'ya, Zaporojye Bölgesine, toplumlarımız arasındaki Rusya ile Türkiye arasındaki kültürel köprüyü geliştirmek ve güçlendirmek için geldim. Ben Malakan'ım, yarı Azerbaycanlıyım. Rusya'ya daha önce iki kez geldim ve birçok kitap ve belgesel yazdım." dedi.

Vedat Akçayöz, ayrıca Kültür Bakanlığı’na Malakanlarla ilgili çalışma teklifinde bulunmuş ve projesinin kabul edildiğini belirtti.

İnsani yardım kargosu Melitopol Bölge Başkanı Andrei Siguta tarafından karşılandı. Siguta "Tüm siyasi durumlara rağmen insanlar iletişim kurma ve birbirlerine yardım etme fırsatı buluyor. Malakanlar dünyanın her yerine yerleşmiş durumda ve Türkiye'de de bulunuyorlar. Bağlantı kurmak Ve Astrahanka Köyünde yaşayan insanlara destek olmak için geldiler." şeklinde konuştu.

MOLOKANLAR (MALAKANLAR)

Malakanlar 18. yüzyılın başında Rusya'da ortaya çıkan Hristiyan hareketlerinden biridir. Ancak I.Nicholas döneminde Malakanlara yönelik zulüm başlamıştır ve daha sonra Transkafkasya'ya yerleştirilerek (bugünkü Türkiye'nin bir parçasısı olan Kars dahil) gönderilmişlerdir. Malakanların ayrıca Zaporozhye, Amur ve Stavropol bölgelerine de yerleştiği bilinmektedir

VEDAT AKÇAYÖZ

Kars Kültür ve Sanat Derneği başkanı, Karslı araştırmacı-yazar Vedat Akçayöz, 1955 yılında Kars’ta doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde üç yıl öğrenim gördü. Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu.

vedat-akcayoz-002.jpg

Dünya’nın yetmişi aşkın ülkesini gezerek belgesel video ve fotoğraf çekimleri yaptı. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Profesyonel dalda birincilik ödülü alan “Kars’ın Solan Renkleri Malakanlar” adlı belgeselini yayımladı.

Kars ve Ani çevresinde ve yer altına ait toplam 400 bin fotoğraf arşivine sahip olan Akçayöz; Türkiye, Norveç, Gürcistan ve Ermenistan’da fotoğraf sergileri açarak, Kars ve Ani’nin dünyaya tanıtımına katkı sağladı.

Ulusal ve Uluslararası boyutta, “Savaş Karşıtı Bir Toplum: Malakanlar” adı altında sergiler açtı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler