1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. OHAL Beşinci Kez Uzatılıyor
Türkiye Karadeniz'de Doğalgaz Buldu

Türkiye Karadeniz'de Doğalgaz Buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü “Cuma günü bir müjdemiz var” diyerek duyurduğu haberini açıkladı.

A+A-

Reuters, Türkiye’nin Karadeniz Tuna-1 bölgesinde 800 milyar metreküp doğalgaz bulduğunu iddia etti.

  • Reuters’e konuşan Türkiye’den iki yetkili, bu rezervin Türkiye’nin 20 yıl süreyle enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.
  • Haberde, söz konusu rezerv için üretime başlamanın yedi ila on yıl sürebileceği ve tahmini yatırım maliyetinin 2 ila 3 milyar dolar arasında olabileceği bilgisine yer verildi.
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Cuma günü vereceğimiz müjde ile Türkiye'de yeni bir dönem açılacak" demesinin ardından Bloomberg News da Erdoğan’ın bahsettiği “müjde”nin Türkiye Karadeniz'de enerji kaynağı keşfetmesi olduğunu iddia etmişti.

Haberin uzantısı...

Erdoğan'ın müjdesi: Karadeniz'de doğalgaz bulduk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü “Cuma günü bir müjdemiz var” diyerek duyurduğu haberini açıkladı.

Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıda kamuoyunun "Türkiye tarihin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulundu. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" dedi.

Konuşmaya enerjinin kalkınmanın temel unsuru olduğunu söyleyerek başlayan Erdoğan "Milli bağımsızlık tesisinde büyük öneme sahip" dedi.

"Biz insanlığımızı yitirmedik"

Enerji sahaları için milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı bir düzen kurulduğunu ifade eden Erdoğan müjdesini şöyle verdi: 

"Suriye'de son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mağdur ve mazlumların yanına giderken, birileri doğrudan petrol tesislerine yönelmiştir. Aynısı ile Libya'da da karşılaştık.

"Biz Libyalı kardeşlerimizin yardmına koşarken, birileri petrol tesislerine koşuvermiştir. Biz insanlığımızı yitirmedik, hep önce kardeşlik, insanlık, dostluk, hak, hukuk ve adalet dedik. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalsın dedik. Rabbim, bize görülmemiş büyüklükte bir kapı açtı.

"320 milyar metreküp doğalgaz rezervi"

"Şimdi müjdemi paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020'de Tuna-1'de başladığı çalışmasında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

"Kendisini Boğaz'dan uğurladığım günü hatırlıyorum. Hamdolsun neticeye de, keşfe de ulaştık. Fatih sondaj gemimiz ismine yakışır şekilde hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna-1 olarak adlandırılan Sakarya arama alanında tüm çalışmalar tamamlandı.

"Aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin muhtemel olduğu görülüyor. Çok daha zengin kaynağın bir parçasıdır. Yıllaca enerjide maddi ve manevi sıkıntılar çekmiş bir ülke olarak geleceğe daha güvenle bakacağımıza inanıyorum. Şimdi tespit kuyuları açacağız. İnşaat ve yapı işlerine geçeceğiz.

Tarih olarak 2023'ü verdi

"Şimdi hedefi veriyorum, 2023'te milletimizin kullanımına Karadeniz gazını sunmaktır. Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtası ile Akdeniz ve Karadeniz'de 9 sondaj kuyusu çalışması yaptık. Benzer müjdeyi Akdeniz'den de bekliyoruz. Bakımda olan Kanuni'nin de faaliyete girmesi ile Akdeniz'deki çalışmalara hız vereceğiz. Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır. Sakarya Gaz Sahası ile bismillah dedik. Allah'ın izni ile devamı da gelecektir."

"Ülkemizin enerji sorununu çözmekte kararlıyız. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verdiğimiz önem sayesinde ilerleme göstersek de, hala bu alanda ithalatçı pozisyonundayız. Cari açığın sebebi de bu değil mi? İhracatçı olana kadar bize durmak yok. Her kaynağın diğerinin tamamlayıcısı olduğunu unutmadan her alanda varlığımızı göstermeye kararlıyız. Türkiye artık kendi ayakları üzerinde durabilecek güce ve kaynağa sahiptir.

"Yunanistan başta olmak üzere bu meselede karşımıza dikilenlerin hepsi haklı olduğumuzu biliyor. AB, Yunanistan'ı kışkırtıp üzerimize salarken, birliği yıprattığını görmelidir. Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan haritaların en büyük zararı AB'ye vereceği unutulmamalıdır.

"Türkiye'den sahada da, masada da cevaplarını alacaklardır. Artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu ve bahtımızı açık etsin."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.