Qasimlo’nun Eşi ‘Xuşka Nesrin’ Vefat Etti

Qasimlo’nun Eşi ‘Xuşka Nesrin’ Vefat Etti

1989’da Viyana'da suikastla öldürülen Kürt lider Abdurrahman Qasimlo'nun (Kasımlo) eşi Helen Kreulich 89 yaşında vefat etti. 

A+A-

1989’da Viyana'da suikastla öldürülen Kürt lider Abdurrahman Qasimlo'nun (Kasımlo) eşi Helen Kreulich 89 yaşında vefat etti. 

Peşmergenin "Xuşka Nesrin" olarak andığı Kreulich'in ölümü, İran Kürdistan Demokrat Partisi tarafından duyuruldu.

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, Rojhılatlı (İran Kürdistanı) Kürt lider İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Genel Sekreteri Abdurrahman Qasimlo'nun eşi, 'Kürt Ülkesinde Avrupalı Bir Kadın' kitabının yazarı Helen Kreulich 89 yaşında Fransa'nın başkenti Paris'te vefat etti. 

Kreulich, Rojhılat Peşmergeleri arasında "Xuşka Nesrin" (kız kardeş Nesrin) olarak anılıyordu.

1934’de Prag’da doğan Kreulich, 1989’da Viyana’da suikastla öldürülen İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Qasimlo ile 1948 yılında Çekoslovakya'da tanışmıştı. Bu tarihte 18 yaşında olan Qasimlo, bir grup TUDEY (İran Komünist Partisi) gençlik üyesi ile birlikte ülkeyi ziyaret ediyordu.

O BAKIŞ HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ

Kreulich, ilerleyen yıllarda kaleme aldığı ve Türkçeye "Kürt Ülkesinde Avrupalı Bir Kadın" adıyla çevrilerek Avesta Yayınları tarafından basılan kitabında, Qasimlo'yu aksanından dolayı ilk başta Slovak sandığını belirtmişti. Tanışma anını da, "Hayatımda hiç kimse bana öyle bakmamıştı. O bakış hayatımı değiştirdi" diye anlatmıştı.

Prag Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bölümü'nü en iyi dereceyle bitiren Qasimlo ve Kreulich 1952'de evlendi. Çiftin Mina (1953) ve Hewa (1955) adlarında iki kızı olmuştu.

1971’de PDK-İ Genel Sekreteri seçilen Qasimlo, 13 Temmuz 1989’da Viyana'da suikastla öldürülmüştü. Kreulich ise eşinin öldürülmesi sonrasında iki kızı ile birlikte Paris’te yaşamaya devam etmişti. 'Xuşka Nesrin'in Paris'te öldüğü, Qasimlo'nun partisi PDK-İ tarafından duyuruldu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.