1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İbrahim Gökçek Hayatını Kaybetti
Paris’te Silahlı Saldırı: 3 Ölü

Paris’te Silahlı Saldırı: 3 Ölü

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarındaki silahlı saldırıda üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

A+A-

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarındaki silahlı saldırıda üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fransa’nın başkenti Paris'in 10'uncu bölgesinde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yakınlarında silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının düzenlendiği 10'uncu bölgenin belediye başkanı Alexandra Cordebard, "Saldırı, Enghien Sokağı'nda bulunan Kürt toplum merkezinde ve Kürt merkezinin karşısındaki bir restoran ile bir kuaförde meydana geldi" dedi. Enghien Sokağı'nda, çok sayıda dükkan ve kafenin bulunduğu biliniyor.

BAŞSAVCILIK: ÜÇ KİŞİ ÖLDÜ

Saldırının ardından Paris Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre saldırıda üç kişi öldü, ikisi ağır olmak üzere dört kişi yaralandı.

'IRKÇILIK İHTİMALİ İNCELENECEK'

Başsavcı Laure Beccuau, 69 yaşındaki saldırganın gözaltına alındığını açıklarken, saldırganın daha önceden Fransız polisinin radarına girdiği iddiasını da doğruladı. Açıklamada, saldırının ırkçı saiklerle düzenlenmiş olabileceği ihtimalinin inceleneceği belirtildi.

'GEÇEN SENE GÖÇMEN KAMPINA SALDIRDI'

BFM TV kanalı, saldırganın kimliğinin Fransız yetkililer tarafından bilindiğini duyurmuştu. Buna göre, saldırgan bir yıl önce bir göçmen kampına da saldırı düzenledi.

'FRANSIZ VATANDAŞI'

Fransız gazeteci Thibaut Chevillard ise saldırganın 1953 doğumlu bir Fransız vatandaşı ve emekli bir tren kondüktörü olduğu bilgisini paylaştı.

İÇİŞLERİ BAKANI OLAY YERİNE GİDECEK

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, olay yerine gideceğini açıkladı. Darmanin, saldırıyı "dramatik" diye niteledi.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İLE GERİLİM YAŞANDI

Yardım görevlilerinin işini yapabilmesi için halka bölgeden uzak durma çağrısı yapılırken, yakınları hakkında haber almak isteyen çok sayıda kişinin olay yerinde toplanmasıyla gerginlik yaşandığı belirtiliyor.

'ALTI-YEDİ EL SİLAH SESİ DUYULDU'

Saldırının gerçekleştiği sokakta mobilya dükkanı olan bir esnaf "Altı yedi el silah sesi duyuldu. Çok panik olduk şu anda bulunduğumuz yerde bekliyoruz" dedi.

Bölge sakinlerinden Emmanuel Boujenan, "Saldırı anında insanların panik hâlinde polislere 'Orada, orada' diye bağırarak bir kuaförü işaret ettiğini" söyledi. 

MACRON’DAN TAZİYE MESAJI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıda üç kişinin öldürülmesine dair sosyal medya hesabından taziye mesajı yayınladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Macron, saldırıyı kınadı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Macron'un mesajı şöyle:

“Fransa Kürtleri, Paris’in kalbinde korkunç bir saldırının hedefi oldu. Hayatını kaybedenlere, yaşam mücadelesi verenlere ve onların aileleriyle yakınlarına en içten dileklerimi sunuyorum. Emniyet güçlerimize cesaretleri ve soğukkanlılıkları için müteşekkiriz.”

ÖLDÜRÜLENLERİN İSİMLERİ

Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren 3 kişinin kimliği açıklandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgileri açıklandı. 

KCDK-E Eşbaşkanları yaptıkları açıklamayla yaşamını yitirenlerden Kürt kadın hareketinin öncülerinde Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl olduğunu belirtti. 

fransa.jpeg

ÇAĞRI

Cumartesi günü Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nin çağrısıyla 12:00'de Paris'in Republic Meydanı'nda Kürt halkıyla dayanışma ve saldırıları protesto için Fransa'nın ırkçılık karşıtı güçleriyle ortak miting yapılacağı duyuruldu. 

...haberin uzantısı

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ

Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık'ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarındaki silahlı saldırıyı binlerce kişi protesto etti.

Fransa'daki Kürt Demokratik Konseyi'nin çağrısının ardından binlerce kişi Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda (24 Aralık) toplandı.

fransa.jpg

Meydanda 2013'te Paris'te öldürülen üç Kürt kadın Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın da yer aldığı bayrakları taşıyan eylemciler kültür merkezine ve yakınındaki dükkânlara yapılan saldırının perde arkasının aydınlatılmasını istedi. Meydandaki anma eylemine Paris 10'uncu bölge belediye başkanı da katıldı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) sözcüsü Berivan Fırat "Kürtler olarak tehdit altında olduğumuzu biliyorduk. Fransa bize koruma borçlu" dedi.

Eylem barışçı bir atmosferde geçerken Cumhuriyet Meydanı yakınındaki bulvarda bazı eylemcilerle polis arasında çatışmalar çıktı. Polise sokak sandalyesi ve diğer cisimleri fırlatan eylemcilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Çatışmaların saat 16.00 itibarıyla şiddetlenerek sürdüğü, eylemcilerin bazı yollara barikat kurduğu ve bazı araçların ateşe verildiği de görüldü.

CDK-F avukatlarından David Andıç da "Kürt toplumu korkuyor. Zaten 2013'teki cinayetlerle bir travma yaşamıştı. Yanıtlara, desteğe ve anlayışa ihtiyaçları var" dedi.

Çatışmaların sürmesi üzerine CDK-F meydandaki protesto gösterisini sonlandırma kararı aldı.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Saldırının yaşandığı Paris'in 10'uncu bölgesinde bulunan belediye binasındaki Fransa bayrağı ve konulan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bayrağı da yarıya indirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler