1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü
Palme’nin Katil Zanlısı 34 Yıl Sonra Açıklandı

Palme’nin Katil Zanlısı 34 Yıl Sonra Açıklandı

İsveç’in 1986’da suikasta kurban giden Başbakanı Olof Palme’nin katil zanlısının İsveçli Stig Engström olduğu açıklandı.

A+A-

İsveç Başsavcılığı, eski başbakan Olof Palme’nin 34 yıl önce başkent Stockholm’de öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın nihai sonucunu düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. 

İsveç Başsavcısı Krister Petersson, cinayetin baş şüphelisinin 2000 yılında ölen İsveçli Stig Engström olduğunu ve Engström’ün “Skandiamannen” (Skandia Adamı) olarak bilindiğini söyledi.

Krister Petersson, cinayetin baş şüphelisi öldüğü için soruşturmanın kapandığını duyurdu. Petersson, “Baş şüpheli Stig Engström. Öldüğü için hakkında yasal işlem başlatamıyorum, soruşturmayı kapatmaya karar verdik” dedi.

olof-palme.jpg
 
OLOF PALME NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Olof Palme, 28 Şubat 1986’da eşi Lisbet’le gittiği sinema salonundan çıkıp evine yürürken, arkadan yaklaşan bir kişinin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Palme hem ülkesinde, hem de uluslararası platformlarda açık sözlülüğü ve tartışmalı fikirleriyle tanınıyordu. Öldürüldüğü dönem, başbakanlık koltuğundaki ikinci dönemiydi. Ama hala sıradan bir vatandaş gibi yaşıyor, korumaları olmadan geziyordu.

Stockholm’ün en işlek caddelerinden birinde işlenen bu cinayetle ilgili sayısı komplo teorisi ortaya atıldı. soruşturmanın nihai sonucu da 34 yıl sonra bugün açıklandı.

BAŞ ŞÜPHELİ KİMDİ?

Cinayetin işlendiği yerin yakınında merkez binası bulunan Skandia Sigora şirketinde çalışan Stig Engström, olaya tanık olan 20’ye yakın kişiden biriydi ve 2000 yılında intihar etti. Polis, Engström’ün olayla bağlantısını 2018 yılında soruşturmaya başlamıştı.

Engström’ün adı ilk olarak İsveçli gazeteci Thomas Pettersson’un 12 yıl sürdürdüğü araştırmalarda zanlı olarak ortaya atılmıştı. Pettersson bu kişinin silah eğitim gördüğünü, silah koleksiyonu yapan birini tanıdığını ve Magnum tabancalara merakı olduğunu söylüyordu. Ayrıca Engström’un olayla ilgili tanıklıklarında çelişkiler vardı. Başbakana suni teneffüs yaptırdığını söylemişti ama böyle bir şey olmamıştı.

Fakat birçok kişi Engström’le ilgili teoriye inanmadı. Bir kere boyu çok kısaydı ve gösterişsiz biriydi. Oysa katili bir çok kişi uzun boylu, yapılı biri olarak tarif ediyordu. Engström daha önce bu tür bir suç işlememişti.

Stig Engström’un eski eşi, İsveç’in Expressen gazetesine 2018 yılında verdiği röportajda, kendisinin de 2017 yılında detektifler tarafından sorgulandığını söylemişti. Eşi, Engström’un suçlu olma ihtimalinin çok zayıf olduğunu ifade edip “Çok korkak biriydi. Bir sineğe bile zarar veremezdi” demişti.

OLOF PALME KİMDİR?

1927 yılında aristokrat ve zengin bir aileye doğan Palme, 1949 yılında Sosyal Demokrat Parti’ye katılmış ve parti içinde yükselerek 1969 yılında Tage Erlander’in yerine liderliğe getirilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.