1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Safran Altınla Yarışıyor
Otomatik ÖTV Zammı Yolda.. 'Benzin ve Motorin'e Temmuz'da Artış Geliyor!

Otomatik ÖTV Zammı Yolda.. 'Benzin ve Motorin'e Temmuz'da Artış Geliyor!

Temmuz ayı başında, benzin ve motorin fiyatlarına otomatik olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanacak.

A+A-

Temmuz ayının başlarında, benzin ve motorin fiyatlarına otomatik bir şekilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanacak. 

Bu zamla birlikte benzin fiyatlarına 2,47 TL, motorin fiyatlarına ise 2,32 TL’lik bir artış bekleniyor.

Temmuz ayı başında, benzin ve motorin fiyatlarına otomatik olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanacak.

OTOMATİK ZAM DÖNEMİ BAŞLIYOR 

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; 2023 yılında hükümet tarafından alınan bir kararla, akaryakıt ürünlerine altı ayda bir ÖTV zammı yapılması kararlaştırılmıştı. Bu kararın ardından akaryakıt fiyatlarındaki artışlar devam ediyor.

Altı ayda bir ÖTV zammı yapılması kararı sonrası beklentiler, benzine 2,47 TL ve motorine 2,32 TL zam yapılması yönünde.

YAKLAŞAN ZAM VE ETKİLERİ 

Son yıllarda döviz kuru ve vergi artışlarıyla yükselen akaryakıt fiyatlarına, Temmuz ayında önemli bir zam daha eklenecek.

16 Temmuz 2023’te alınan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu ÖTV tutarları 5’er TL artırılmış ve bu tutarların her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranında zamlanması kararlaştırılmıştı.

ÜFE ARTIŞ ORANI VE AKARYAKIT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ 

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artış oranı %17,87 olarak gerçekleşti. 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da netleşecek.

Eğer Haziran ayında da artış gözlemlenirse, 6 aylık ÜFE artış oranının %21,82 olması bekleniyor. Bu durumda maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Geçen sene %20’ye çıkarılan KDV’nin de eklenmesiyle vergi artışının benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olması öngörülüyor.

MEVCUT ÖTV TUTARLARI 

Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.