Otizm | Mehmet Eres İçin Meydanlara Çıktılar

Otizm | Mehmet Eres İçin Meydanlara Çıktılar

Türkiye Otistik Meclisi'ne üye STK'ler ve aileler, bakımevinde yaşamını yitiren otistik Mehmet Eres için tüm Türkiye'de eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

A+A-

Otistik hakları aktivistleri, STK'ler ve aileler bugün saat 15.00'te, bakımevinde eziyet görerek yaşamını yitirdiği iddia edilen otistik Mehmet Eres için tüm Türkiye'de kent meydanlarında ve adliyelerin önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması otizm odaklı sivil toplum örgütlerinin çatı örgütü Türkiye Otizm Meclisi'nin çağrısıyla yapıldı.

PolitiKARS'ın derlediği habere göre; Kars'ta ise Türkiye Otizm Meclisi'ne üye Gelincik Derneği tarafından, tüm illerle eş zamanlı yapılan açıklamada; "Otizmli M.E.’nin bakımevinde yaşadığı şiddetin ardından hayatını kaybetmesi çocuklarımızın insan yerine konulmadığının göstergesidir. Türkiye Otizm Meclisi olarak 2016 yılında kurulduğumuzdan bu yana otizmli evlatlarımız ile ailelerinin sahada yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini, yaşanmışlıkları da ortaya koyarak, hem yerelde ve hem de merkezde en üst düzeyde yetkililere yazılı ve sözel olarak ilettik.

Türkiye Otizm Meclisi olarak ilk günden beri dile getirdiğimiz gibi, otizmli bireylerin tanı konulduğu andan itibaren kaliteli eğitim, sağlık hizmetlerine kolay ulaşım ve kötü muamele görmemek haklarıdır. İnsan onuruna yakışır bakım hizmetinin önemi ve gerekliliği toplum vicdanı ve yaşam hakkı açısından elzem olduğu bir daha ortaya çıkmıştır.

Adli sürecin başlatıldığı ve 26.09.2022 tarihinde basına ‘’bakımevinde kan donduran vahşet’’ başlıklı olaya ilişkin sürdürülecek yargılamanın her aşamasının takipçisi olacağız.

Bakım evlerindeki sistemli objektif denetleme, kötü muamele ve şiddetsiz bakımevleri standartları oluşturulması, bakımevlerinde çalışan personelin liyakati, kolay ulaşılabilir sağlık hizmetleri ve tanı konduğu andan itibaren nitelikli eğitime erişim sorunların çözümü için ivedilikle yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.

Kendini koruma ve gördüğü zararı yetkililere bildirme becerisi tipik akranları gibi gelişmemiş olan 20 yaşındaki M.E.’nin şüpheli ölümünün aydınlatılması için otopsi raporunun ivedilikle dosyaya kazandırılmasını; video görüntülerinden açıkça anlaşıldığı üzere, bu olaya sessizce tanık olmuş kişilerin yargı önünde hesap vermesini ve TÜM SUÇLULARIN CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ.

Kamuoyuna ve yetkililere duyurulur..." ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Mehmet Eres, İstanbul Büyükçekmece'deki Özel Ailem Bakım Merkezi'ne 13 Mart 2017'de teslim edildi. 24 Temmuz 2022'de bakımevinde yaşamını yitiren Eres'in ölümü, hastane ve polis kayıtlarına "doğal ölüm" olarak geçti.

20 yaşındaki otistik Mehmet Eres'in 5 yıldır kaldığı engelli bakımevinde, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalarak ölümüne sebep olunduğu iddia edildi. 26 Eylül'de basına yansıyan kamera kayıtlarında Eres'in kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı görüldü.  Eres'in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturma sürerken ailesi ve avukatları, sorumluların tutuklanmasını istedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.