1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Altılı Masa'nın Anayasa Taslağı
Öcalan’ın Görüşme Yasağı Kaldırıldı

Öcalan’ın Görüşme Yasağı Kaldırıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, PKK Lideri Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığını açıkladı. 

A+A-

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığını açıkladı. 

Bakan Gül, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine ilişkin, "Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Gül, Avrupa İşkencenin Önleme Komitesi üyelerini kabulünün ardından gazetecilere açıklamada bulundu ve soruları yanıtladı. Heyetle yapılan görüşmeleri anlatan Gül, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak komitenin denetimine, görüşüne açık olduğunu belirtti.

Gül, “Hiçbir şekilde hiçbir kişinin keyfi tutumunu asla kabul edemeyiz, bu konuda hak ihlaline izin veremeyiz. Bu konularda adli, idari soruşturmalar yapılmakta, varsa ihlaller, kötü, keyfi uygulamalar, gerekli müeyyideler yapılmaktadır” diye konuştu.

Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Gül, bu tür ilişkilerin devamının Türkiye adına faydalı olduğunu belirtti.

‘HÜKÜMLÜLERİN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİ HAK’ 

Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesine ilişkin soru üzerine Gül, hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesinin kanuni bir hak olduğunu söyledi. İnfaz Kanunu'nun hükümlülerin avukatlarıyla görüşme hakkını düzenlendiğini belirten Gül, Kanunda belli güvenlik riskinin oluşması hallerinde görüşmenin sınırlandırılabileceğine de düzenlediğini dile getirdi. 

Bu sınırlamanın, kısıtlamanın yargının denetimine açık olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti: "Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur."

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesinin Türkiye'de yaptığı temasların sorulması üzerine Gül, heyetin farklı cezaevlerini ziyaret ettiğini, gidilecek yerleri komitenin belirlediğini dile getirdi.

‘İMRALI ZİYARETİ OLDU’ 

Gül, yapılan ziyaretlere ilişkin şunları kaydetti: "İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Şanlıurfa cezaevlerine gidildi, İmralı'ya da gidildi, orayı da ziyaret ettiler. İlgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Genel itibarıyla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelişmeler olduğunu da ifade ettiler. Biz işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla çıkmış, özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Bu konudaki eleştiri ya da önerileri de dikkatle takip edeceğiz."

Heyette yer alanların Öcalan'la görüşüp görüşmediği sorusuna Gül, "İmralı ziyareti oldu” yanıtını verdi.

Öcalan’ın Görüşme Yasağı Kaldırıldı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler