1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Bakanlıklara Ait Atama Kararları
Nursel Aydoğan'ın Vekilliği Düşürüldü

Nursel Aydoğan'ın Vekilliği Düşürüldü

Hakkındaki hapis cezasının kesinleşmesinin ardından HDP Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği düşürüldü. Figen Yüksekdağ'ın ardından HDP'de ikinci vekillik düşürülmüş oldu.

A+A-

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın, 4 yıl 8 ay 7 günlük hapis cezasının kesinleşmesinin ardından milletvekilliği düştü. Karar Meclis'te okunurken HDP'liler protesto etti. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ise 'Herkes yaptığının karşılığını görür' dedi. Bunun üzerine HDP grubu, genel kurul salonunu terk etti.

Başbakanlık’ın, kesin hüküm giydiğine dair mahkeme kararına ilişkin tezkerenin TBMM Genel Kurulu’nda okunması ile Aydoğan’ın milletvekilliği düşürülmüş oldu.

Aydoğan’ın, 4 yıl 8 ay 7 günlük hapis cezasının kesinleşmesinin ardından vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yazı TBMM’ye sunulmuştu. Bugünkü genel kurulda yazı okunarak Aydoğan’ın vekilliği sona erdirilmiş oldu. Kararın okunması sırasında HDP’li milletvekilleri alkışlarla ve sıra kapaklarına vurarak protesto gerçekleştirdi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ise, ‘içtüzük hükümleri doğrultusunda başkanlığa gelen tezkerelerin okunmak zorunda olduğunu’ söyledi. Daha sonra da, “Başkanlığın genel kurula sunuşları var” diyerek Aydoğan hakkında kesinleşen cezayı okumaya başladı. Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, halen Kandıra cezaevinde tutulan Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yol açan cezayı veren 3 kişilik yargı heyetinin tamamının HSYK tarafından ihraç edildiğini ve bu kişilerin bugün ‘terörist’ olarak yargılandığını söyledi.

Yıldırım’ın sözleri ve HDP’lilerin protestoları üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, “Herkes yaptığının karşılığını görür. Kusura bakmayın” diye seslendi. Bu diyalog sonrası HDP grubu genel kurul salonunu terk etti.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında geçen 4 Kasım’da tutuklanan ve Silivri Cezaevi’ne gönderilen Aydoğan, 2011 yılında 5 ayrı gösteri yürüyüşü ve cenaze törenine katılarak, ‘terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek’ suçlarını işlediği iddiasıyla Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı.

Bir süre önce de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği, yine kesin hüküm giydiği gerekçesiyle düşürülmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.