1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!
Narin Nadirova, ‘Halklar Asamblesi’ne Seçildi

Narin Nadirova, ‘Halklar Asamblesi’ne Seçildi

Kazakistan vatandaşı Kürt iş kadını ve aktivist Narin Nadirova, Kazakistan Halklar Asamblesi üyeliğine seçildi.

A+A-

Kazakistan vatandaşı Kürt iş kadını ve aktivist Narin Nadirova, Kazakistan Halklar Asamblesi üyeliğine seçildi.

PolitiKARS'ın nupel'den derlediği bilgilere göre, Kazakistan cumhurbaşkanının başkanlığını yaptığı Kazakistan Halklar Asamblesi’ne ilk kez Kürt bir kadın; Narin Nadiroava, seçildi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Narin Nadirova, Kürtlerin Kazakistan Halklar Asamblesi’nde yer almasının önemli olduğunu söyledi.

Narin Nadiroava, “Kazakistan’da 100 bin civarında Kürt yaşıyor. 70 millet yaşıyor. Asambles Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından 1995 yılında kuruldu. Meclis’te halklar kültür ve dil ile ilgili sorunlarını dile getiriyor. Kürtler için de Asambles’te üye olmak önemli. Meclis’te halkımızın bir çok sorununu dile getirebiliyoruz” dedi.

Meclisin işlevine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nadirova, Asambles Meclisi’nin Kürtlerin değerlerini korumasında imkan sağladığını vurguladı.

Kürt diline karşı asimilasyon olmaması için Meclis’te çalıştıklarını ifade eden ünlü Kürt bankacı Nadirova, Kazakistan’da Kürtçe eğitim veren bir çok okulun olduğunu kaydetti.

Asambles Meclisi, Kürtlerin değerlerini korumasına imkan sağlıyor

Kürtlerin yaşadığı bütün kentlerde okullarda Kürtçe eğitim verildiğini belirten Nadirova, sözlerine şunları ekledi:

“Kürtçe öğretmenler yetiştiriliyor. Sadece dil değil Kürt dilinin unutulmaması için geliştirilmesi ve çocukların ana dilde eğitilmesi. Meclis’te de kültürümüzle dilimizle Kürt olduğumuzu dile getiriyoruz. Asimile edilmiyoruz. Sovyet eski kültürünü biliyorsunuz baskı altında 80 yıl vatanımızdan uzak yaşamamıza rağmen kültürümüzü ve dilimizi unutmadık. Bu Meclis’te değerlerimizi korumamıza imkan sağlıyor.

Meclis’te siyasi olarak da çalışacaklarını ama asıl önemli olanın kültür, sanat ve dil meselesidir. Asıl önemli dildir. Bir ulus dilini kaybettiğinde kendisi de kaybolur. Bizim için de en önemli şey dilimizi koruyabilmektir ve Meclis’te dile getirebilmektir. Kazakistan’da 70 millet yaşıyor ve her millet kendi dilini serbestçe konuşabiliyor ve kültürünü geliştirebiliyor. Kazakistan’da ‘Jiyana Kurd’ gazetesi de çıkıyor. Kürtçe dergiler de var. Mamoste Kinyazê İbrahim liderliğinde önemli işler de yapılıyor.”

Kazakistan’daki Kürtler ile Kürdistan Bölgesi’nin ilişkilerine değinen Nadirova, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin olduğunu ve ilişkilerin Kinyazê İbrahim’in başkanlığını yaptığı Kürt Birlikleri Federasyonu tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Nadirova, Kürt Birlikleri Federasyonu’nun Kürdistan ile iyi ilişkilerini olduğunu ve yakın bir dönemde Kürdistan’ı ziyaret etme planlarının olduğunu kaydetti.

Narin Nadiroava, “Daha önce Erivan’daki Radyo Erivan ve Riya Teze gazetesi Kürt çalışmaları için bir merkez olarak kabulediliyordu, biraz da Gürcistan Tiflis. Şu anda da bu konuda Kazakistan Almatı’nın üzerinde ağır bir yük var. Kürt Birlikleri Federasyonu önemli işler yapıyor ve bu konuda devam edeceğimizi umuyorum” diye konuştu.

Kazakistan Halklar Asamblesi

Kazakistan cumhurbaşkanının başkanlığını yaptığı Kazakistan Halklar Asamblesi’nde her yıl Kazakistan’da yaşayan halklardan bir üye başkan yardımcılığı yapıyor. Asambles Meclisi’nde kurulduğu yıldan bu yana her yıl Kürt üyeler de yer alıyor.

Kazakistan Kürtleri Lideri Prof. Kinyazê İbrahim Mirzoyev de daha önce Kazakistan Halklar Asamblesi’nde başkan yardımcısı olarak görev almıştı.

Kazakistan ve Orta Asya’da Kürtlerin temsilciliğini yapan Kazakistan Halklar Asamblesi’nde bu yıl da Kinyazê İbrahim Mirzoyev ile birlikte ülkedeki ünlü bankacı ve aktivist Narin Nadirova ve iki Kürt 394 üye içerisinde yer alacak.

Narin Nadirova Kazakistan Halklar Asamblesi’nde yer alan ilk Kürt kadın üye oldu.

2017 yılında da Narin Nadirova’ya Kazakistan Cumhuriyeti’nin en büyük devlet ödülü olan Kazakistan Halk Birliği ödülü verilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.