1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KAĞIZMAN

  4. Kağızman’da “Hayatta Bende Varım” Projesi
Mülkiye Birtane'ye 15 yıl Hapis İstemi

Mülkiye Birtane'ye 15 yıl Hapis İstemi

Tutuklu HDP Kars eski milletvekili Mülkiye Birtane hakkında 'örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasından 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezası istendi.

A+A-

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi ve HDP Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane hakkında “Örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP’li milletvekilleri Semra Güzel, Ebru Günay, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, İmam Taşçıer ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’ın izlediği duruşmaya, Birtane, tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bileşim (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Duruşmada bir yıldan fazla bir süredir tutuklu olan Birtane, önceki ifadelerini tekrarladığın belirterek, tahliyesini istedi. Mezapotamya Ajansı’nın haberine göre Birtane’nin avukatlarından Pirozhan Karali, müvekkiline yöneltilen suçlamaların milletvekili kimliğiyle yaptığı fiiller olduğunu, bu fiillerinin de suç unsuru olmadığını belirtti. Müvekkilinin DTK üyesi olduğu ve DTK faaliyetlerine katıldığı için “örgüt kurmakla” suçlandığına kaydeden Karali, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis açılış resepsiyonuna katılması yönünde DTK’ye davet gönderdiğini hatırlattı. DTK üyeliğinin suç olmadığına ilişkin Yargıtay kararı bulunduğunu dile getiren Karali, dosyada tanık ifadelerinin bulunduğunu, tanıklarının da müvekkilinin suçlayıcı ifadelerde bulunmadığını vurguladı.

‘HASTALIĞI NÜKSETTİ, TAHLİYE EDİLMELİ’

Emniyetten gelmesi beklenen veri dışında, dosyadaki tüm delillerin toplandığını, müvekkilinin delilleri karartma gibi bir durumda olmadığına işaret eden Karali, müvekkilinin yurtdışında tedavi gördüğü sırada hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, ancak daha sonra bu kararın kaldırıldığını ve tedavisini yarıda keserek Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Dosyadaki soruşturmanın sürdüğü süre içinde müvekkilinin hakkında yurtdışı yasağı bulunmamasına rağmen yurtdışına çıkmadığını kaydeden Karali, müvekkilinin kanser tedavisi gördüğünü, kanserin nüksettiğine yönelik doktorların şüphesi bulunduğunu ve müvekkilinin tedavi olması için tahliye edilmesini talep etti.

‘TEDAVİ GÖRÜRKEN ÜLKEYE DÖNDÜ’

Ardından savunmasını yapan avukat Emel Sayın ise meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirterek, “Dinlenen tanıklar müvekkilin milletvekili olduğunu ve örgüt faaliyeti yürüttüğünü görmediklerini söyledi. Ayrıca müvekkil Almanya’da kanser tedavisi görüyordu ve savcılığın daveti üzerine ülkeye geri göndü. Sadece ifadesinin alınacağı söylenerek örgüt yöneticiliği gerekçe gösterilerek tutuklandı. Buda kendisinin kaçmadığını ve kaçmayacağını gösteriyor. Müvekkilimin sağlık durumu tehlike boyutundadır. Bir yıldır kanser için yapılması gereken tetkik yapılmadığı için hastalığı ne aşamada olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Savunmaların ardından esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, Birtane’nin “Örgüt kurmak ve yönetmek”ten 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların savunmalarını hazırlanmaları için duruşmayı erteledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler