1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kent Meydanı Tartışmaları
'Mossad' Operasyonu, 33 Kişi Casusluk İddiasıyla Gözaltına Alındı

'Mossad' Operasyonu, 33 Kişi Casusluk İddiasıyla Gözaltına Alındı

İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda, İsrail Dış İstihbarat Servisi "Mossad" adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptığı öne sürülen 33 şüpheli gözaltına alındı.

A+A-

Türkiye'de yabancı uyruklulara yönelik casusluk faaliyetleri içinde olabilecekleri gerekçesiyle 33 kişi gözaltına alındı. Belirli isimlerin fotoğraflarının İsrail'e gönderildiği iddia edildi.

Mossad'ın aralarında Türkiye’nin de olduğu bir dizi ülkede Hamas yöneticilerine suikast hazırlığı yaptığı iddiasının ardından, Türkiye'de İsrail istihbaratına çalıştıkları iddiasıyla 33 kişi gözaltına alındı.

DHA'da yer alan haberde, İstanbul merkezli bir operasyon yapıldığı belirtildi. Gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi. Haberde şöyle denildi:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İsrail İstihbarat Servisinin Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırmaya yönelik amaçlarının olduğu tespit edildi. Uluslararası casusluk faaliyetleri içerisinde olabilecekleri değerlendirilen 46 şüpheli hakkında gözaltı talimatı verildi. İstanbul merkezli olmak üzere 8 ilde 57 adrese operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 33 şüpheli yakalandı. Diğer şüphelileri yakalama çalışmaları sürüyor."

57 ADRESE BASKIN

Daha sonra "casusluk operasyonunun detayları" başlığıyla geçilen haberde, "Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların ardından İsrail istihbarat servisi Mossad adına Türkiye’de faaliyet yürüten kişiler olduğunu belirledi.

Ekipler, 2 aylık fiziki ve teknik takibin ardından bu sabah Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Arnavutköy, Küçükçekmece, Eyüpsultan, Sultangazi, Esenyurt, Kağıthane, Bakırköy, Başakşehir, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Fatih, Beylikdüzü ilçeleri ile Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır’da 57 ayrı adrese operasyon düzenledi. Eş zamanlı operasyonlarda 33 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 143 bin 830 Euro, 23 bin 680 dolar nakit para, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, 1 adet adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda fişek ve dijital materyal ele geçirildi.

'BAZI KİŞİLERİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKEREK İSRAİL'LE PAYLAŞTILAR'

İsrail istihbarat servisi yetkililerinin şüphelilerle sosyal medya üzerinden iletişime geçtiği, savaştan sonra Filistin lehine çalışmalar yapan İsrail ve Filistinli aktivistlerin isim bilgilerini vererek bu kişileri takip etmelerini istediği öğrenildi. Şüphelilerin aldıkları isim bilgileri doğrultusunda hedef kişileri takip ettiği, bazı kişilerin fotoğraflarını çekerek bu kişilere ait bilgileri İsrail ile paylaştığı da saptandı. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ederken, şüphelilere ait dijital materyaller incelenmek üzere ilgili birimlere teslim edildi." bilgiler yer aldı.

'ÖDEME İÇİN KRİPTO PARA VE KURYELER KULLANILDI'

Reuters'a Ankara'dan konuşan üst düzey bir yetkili, "İsrail İstihbarat Servisi ülkemizde yaşayan Filistinlilere ve ailelerine karşı eylemler için personel topluyor" diyerek temasın sosyal medya üzerinden verilen iş ilanları ile kurulduğunu, sonrasındaki iletişimin şifreli mesajlaşma platformlarından sağlandığını ileri sürdü. Yetkili, "Temas kurulan kişilere ödeme yapılması için aracılar/canlı kuryeler kullanılıyor. Kripto para ve bir para transferi sistemi kullanarak paranın izini kaybettirmeye çalışıyorlar" derken, "Türkiye'de Mossad'a bağlantılı kişilere operasyonların süreceğini" ekledi.

'YURT DIŞINDA EĞİTİM ALDILAR'

İsmi açıklanmayan yetkili, şüphelilerin yalan haber ve dezenformasyon yaydığını, İsrail istihbaratı adına soygunlar gerçekleştirdiğini ve şantaj yaptığını da savundu. Yetkili, Mossad'ın zanlılarla yurtdışında toplantılar yapıp eğitim verdiğini de savundu.

ANADOLU AJANSI 'MİT UYARDI' DEMİŞTİ

Wall Street Journal geçen ay, İsrail’in dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerini bulup öldürmek için plan yaptığını yazmıştı.

Bu haberin ardından, Anadolu Ajansı’nda Türk istihbaratının İsrail'e bu konuda uyarıda bulunduğu ve aksi yöndeki bir tutumun ciddi sonuçları olacağını bildirdiğine dair bir haber yer almıştı. Habere göre, yetkililer, muhtelif istihbarat servislerinin daha önce de Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalıştığını anımsatarak, hiçbir servisin bu tür operasyonlarına müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.