1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Siyasi Partiler 'Geçici Aday Listelerini' YSK'ye Teslim Etti
MHP Aday Göstermeyecek, Erdoğan'ı Destekleyecek

MHP Aday Göstermeyecek, Erdoğan'ı Destekleyecek

Bahçeli, 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini açıklarken düşüncelerinin "cumhur ittifakı" olduğunu söyledi ve ekledi: Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir.

A+A-

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ittifak konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile şu ana kadar bir görüşme yapmadıklarını söyledi. Bahçeli 2019'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin aday göstermeyeceğini açıkladı.

Bahçeli, medyanın Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. MHP liderinin burada yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yoğun bir siyasi ortamın başlangıcındayız"

"2018 yılı siyaseten çok hareketli olacaktır. Siyasi partilerinde özellikle TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin kurultay süreci bu yıl içerisinde yaşanacaktır. Belki de 2018 yılının yarısına kadar süre içerisinde siyasi partiler büyük kurultaylarını tamamlayacaklardır. Kurultayda önemli hedefler ortaya koyacaktır.

"Sonuçların netleşmesinin arkasından 3 konu üzerinde faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Bir tanesi yerel yönetimler seçimidir bunun günü 30 Mart 2019'dur. Diğeri ise Cumhurbaşkanlığı seçimi ve eş zamanlı olarak da milletvekilliği genel seçimleridir bunun da tarihi 3 Kasım 2019'dur. Yoğun bir siyasi ortamın başlangıcındayız.

"Tartışılan konular gündemimizde yok"

"MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda tartışılan konular, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanının gündemine veya bizim gündemimize de düşmektedir.

"Onun için bu konu, ileriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz inandığımız konular üzerinde görüşlerimizi tekrarlayarak, Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz.

''İttifak olacaksa bu yasal olmalıdır"

"12 Eylül ara rejimi sonrası veyahut darbe sonrası Türkiye'nin yeniden siyasi yapılanma sürecine girdiği ortamda seçim mevzuatı üzerinde görüşmeler olmuştur. 1991 yılında Refah Partisi, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi ittifak oluşturmuşlardır.

"Bu yasal değildir, zorunlu bir ittifak olarak da nitelendirilmiştir. Seçimden Refah Partisi adıyla girildiği için seçim sonuçları onun adına yazılmıştır MHP ile Islahatçı Demokrasi Partisi'nin ne kadar oy aldığı belli değildir. Yüzde 16 küsur oy oranıyla TBMM'de temsil edilen partilerin oylarının ne olduğu belli olmadığı içindir ki Hazine yardımından mahrum kalmışlardır.

"Bu tecrübeyi yaşayan birisi olarak bir deneyimi yaşamış bir kişi olarak önümüzdeki yılları da gözönüne aldığımız takdirde MHP ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Yasal olmanın bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içerisinde çıkartılacak olan uyum yasalarından, seçim, siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir.

"Sanki 15 günlük parti barajı aşıyor"

"Partilerin aldıkları oy oranıyla Türkiye genelinde geçirdikleri sıkıntıları ifade ederken bir cümle sarf etmişizdir yüzde 10 barajı ağır bir barajdır. Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır.

"MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Türkiye'nin içinde düştüğü durumları dikkate alan bir takım yorumlar yaptığımızda Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulama sürecine girdiğimizde uyum yasaları da gündeme gelecekse bugün veya yarın seçim kanununda siyasi partiler kanununda acaba bir ittifak kavramı yer alabilir mi? Bu nasıl olabilir sorusunu soruyor ve tartışılmasını istiyor.

"Alfabe 29 harf ama MHP C partisini takdim ediyor"

"Buradan hareketle A partisi seçime girecek B partisi seçime girecek C partisi seçime girecek alfabe 29 ama A partisi seçime girerken MHP C partisini ittifak olarak takdim ediyor. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisiyle beraber ittifakın oyları da belli olacak. C'de bir sır vardır o da Cumhurbaşkanlığı seçimidir.

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylamasıyla kabul edilmiştir. Bu süreç 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile uygulamaya bütün kurum ve kurallarıyla beraber geçecektir. Böyle bir süreci farklılaştırmak ayrımlarla krizi davet etmek doğru bir şey değildir.

"Yenikapı'daki ruhla hareket edeceğiz"

"Buradan özetle ifade ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, anayasa değişikliği ve halkoylamasıyla kabul edilmiştir. Bu süreç 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle uygulamaya bütün kurum ve kurallarıyla beraber geçecektir.

"Böyle bir süreci gölgelemek, tartışmak, farklılaştırmak, demokrasiden yana bilmem kimden yana diye ayrımlarla her türlü kaosu, krizi davet etmek doğru bir şey değildir. 'Siyasi şartlar değişti, ben şöyle düşünüyorum' demek durumunda değillerdir.

"MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. MHP'nin genel başkanı Cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. Yenikapı diye başlayan bir ruhla hareketle anayasada beraber hareket ettiğimiz, halkoylamasında beraber hareket ettiğimiz, uygulamasına önderlik yapan parti ile beraber sonuç almak Türkiye'nin hayrına olacağı inancındayız.

"Daha net olarak ifade ediyorum, herhangi bir sebeple Recep Tayyip Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, 'ben böyle bir yola girmek istemiyorum' der ise o kendisinin bileceği iştir. Ama başlatılan bir ruha MHP sadıktır. Bu yeni ruh, Yenikapı meselesini de iyi anlamak lazımdı

"Düşüncemiz Cumhur ittifakıdır"

"4'ncü Murat ile bir kayıkçı... Sandalcı arasında gelişen bir olayı vardır. İncelenmesinde de yarar vardır. 4'ncü Murat kayığa biner, denizde gezmeye çalışır bir de kayıkçı vardır. Onunla da sohbet eder. Sohbetler sırasında İstanbul'da çok kapı vardır. Herkes Ağırkapı'yı bilir, Kumkapı'yı bilir. Ama o diyalog sırasında der ki 'Şuradan yeni bir kapı açın, ben oradan İstanbul'a gireceğim' der.

"Sonra bu kapının, bunun hikayesi uzundur. Kayıkçıya da derki nereden gireceğimi bir kağıda yaz ver der. O da bir kâğıt bir şey yazar verir. Herkes Kumkapı ağırkapı zanneder. 4'ncü Murat şuradan gireceğiz der orası Yenikapı olarak.

"Sonra kayıkçının başını vurdurur. Bir de bakar ki, hangi kapıyı yazmış. Bakın bakalım bunun kağıdına der. Kağıdına bakarlar ki yazdığı Yenikapı'dır. Türkiye'de yeni bir kapı açılmıştır. Bu uygulamalardan doğan aksaklıklardan, faydalardan özetlenerek gelinmiş olan bir yapıdır.

"Tekraren ifade ediyorum. MHP, Türkiye'nin geleceğini dikkate alarak, birliğini dikkate alarak, eğer yeni bir sürece girilmişse, bunun başlangıcı 3 Kasım 2019 olacaksa, o zaman MHP cumhurbaşkanlığı veya milletvekilliği seçiminde bu yönüyle hareket edecektir. Düşüncemiz, cumhur ittifakıdır. Bu partileri ilgilendiren bir konudur. Cumhur ittifakında büyük bir birlik, anayasa değişikliğindeki birlik devam etmesi gözüküyor ise o zaman cumhurbaşkanlığının ittifakı da bu ittifak olur.

"MHP Erdoğan'ı destekleme kararı alır"

"Tekraren söylüyorum, artık o 5 tane televizyoncu, akşam programa başlıyor. Bahçeli ne demek istedi? AKP'nin içerisinde şöyle olur, bunlara benim aklım ermez. Benim aklım hep Türkiye'dir arkadaşlar. MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı yoktur.

"Genel başkan aday olmayacaktır. MHP ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler