Menbic Suriye Yönetimine Devredilecek

Menbic Suriye Yönetimine Devredilecek

Rusya PYD'nin Menbic'ten çekilmeyi kabul ettiğini, idarenin Suriye yönetimine devredileceğini bildirdi.

A+A-

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Suriye ordusunun bugün Menbic'in güneybatısındaki Kürt güçlerin bulunduğu bölgeye girdiğini söyledi.

Sputnik News'un haberine göre, Rudskoy "Suriye'deki Rusya birliklerinin yardımlarıyla varılan anlaşma uyarınca, 3 Mart'ta Suriye ordusu güçleri Kürt güçlerinin kontrolündeki bölgeye giriş yaptı" dedi.

PYD çekilecek

Anadolu Ajansı da konuyla ilgili haberinde, PYD'nin, Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, Menbic ve çevresinden çekilmeyi, buranın Suriye yönetimine devredilmesini kabul ettiğini yazdı. Haberde, Rudskoy'un 3 Mart'tan itibaren Şam yönetiminin Menbic ve çevresinde devlet faaliyetlerini yürütmeye başlayacağını ifade ettiği de yer aldı.

Askeri Konsey açıklaması

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) önceki gün, Menbic’e doğru hareketlenmesi üzerine Menbic Askeri Konseyi kentin batısını Suriye yönetimine bıraktığını açıklamıştı.

Menbic Askeri Konseyi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı.

"Sivilleri savunmak ve onları savaşın olumsuz etkilerinden korumak, Menbic'in güvenliğini sağlamak ve Türkiye ordusunun Suriye topraklarına yönelik işgal planlarını boşa çıkartmak, Suriye topraklarında yaşayan bütün halklar için önümüze koyduğumuz hedeflerimizdir.

"Menbic Askeri Meclisi olarak bu hedeflerimizi gerçekleştirmek adına belirtiyoruz ki, Menbic'in batısındaki güçlerimiz ile Türkiye ordusuna bağlı çeteler arasında bulunan köylerin yer aldığı hattın savunmasını, Rusya yetkililerle yaptığımız ittifak gereği Suriye devleti güçlerine devretmiş bulunmaktayız."

Harita: AA

Işık: Önce DEAŞ, şimdi PYD

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bugün Balıkesir'de yaptığı açıklamada, "Önce DEAŞ bazı yerleri rejime bıraktı. Şimdi de gördüğümüz kadarıyla PYD, YPG, bazı yerleri rejime terk ediyor” demişti.

“Bu, aslında PYD'nin DEAŞ'ın ve rejimin birlikte zaman zaman hareket ettiği iddiamızı doğrulayan, ispatlayan bir gelişme. Birbirine düşman gibi görünen pek çok yapının kolaylıkla bir araya geldiğini şu birkaç günlük hareketlilikten gördük."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün, "El Bab bittikten sonra Menbic'e gideceğiz. YPG çekilmezse vuracağız. ABD’den isteğimiz YPG’nin buradan çekilmesidir" demişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.