1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Amine Hatun Yatılı Hafızlık Kız Kur'an Kursu Bitme Aşamasına Geldi
Leyla Zana'ya 'Adli Kontrol Şartı'

Leyla Zana'ya 'Adli Kontrol Şartı'

Diyarbakır'da gözaltına alınan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

A+A-

Diyarbakır'da gözaltına alınan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2 ayrı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana gözaltına alındı. Zana, memleketi Silvan'dan Diyarbakır'a gelirken, kent girişindeki polis kontrol noktasında aracı durduruldu. Hakkında yakalama kararı bulunduğu iletilen Zana gözaltına alındı. Zana'nın polis otosuyla değil aracıyla Diyarbakır Adliyesi'ne götürüldüğü belirtildi.

ADLİ KONTROL ŞARTI 
Zana, "2012 yılında Diyarbakır Valiliğinin yasakladığı Newroz kutlaması" ve "DTK toplantıları"na katıldığı için hakkında açılan soruşturma kapsamında savcılıkta ifade verdi. “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddialarıyla suçlanan Zana, savcının “adli kontrol şartı” talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Zana, hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 
Zana, adliye çıkışında basına açıklamadan yapmadan ayrıldı. 
17 KASIM 2015 YEMİN KRİZİ 
Leyla Zana, 17 Kasım 2015'te TBMM'de yemin ederken, "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saymıştı. Zana, 2011’deki Meclis’teki milletvekili yemin töreninde de "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullanmıştı. 
6 KASIM 1991 YEMİN KRİZİ 
1991 seçimlerinde ilk kez Meclis'e giren DEP'li Leyla Zana, 6 Kasım 1991'da Meclis yemin töreninde Kürtçe "Bu yemini Türk ve Kürt kardeşliği için yapıyorum" sözlerini kullanmıştı. 
2 MART 1994 DARBESİ VE 10 YILLIK HAPİS 
O gün de krize dönen bu sözlerden sonra Zana ve bir grup arkadaşı 2 Mart 1994'te yaka paça gözaltına alınarak tutuklanmıştı. DEP'li milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.