1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nobel Barış Ödülü Üç Kadının OLDU
Kürt Sanatçı Egîdê Cimo Hayatını Kaybetti

Kürt Sanatçı Egîdê Cimo Hayatını Kaybetti

“Kavalın Miri” (Mîrê Bilurê) olarak bilinen Kürt sanatçı Egîdê Cimo, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hayatını kaybetti.

A+A-

Kavalın Miri” (Mîrê Bilurê) olarak bilinen Kürt sanatçı Egîdê Cimo, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hayatını kaybetti. 

87 yaşındaki Kürt sanatçı Egidê Cimo, bugün Erivan’da yaşama gözlerini yumdu.

Van’ın Özalp ilçesinden Erivan’a göç eden bir ailenin çocuğu olan Egidê Cimo, 1932 yılında Ermenistan’ın Erdeşer köyünde dünyaya gelmişti.

Mey ve zurna olmak üzere birçok enstrüman kullanan Cimo, 1955’te Erivan Radyosu’nun Kürtçe bölümünde müzisyen olarak çalışmaya başladı. 

Cimo aralıksız şekilde 35 yıl boyunca Erivan Radyosu’nda kompozitörlük yaptı. 

Cimo, Erivan Radyosu’ndaki günleri şöyle anlatıyordu:

“Kürdistan’ın dört bir yanında Kürtler ve Kürtçe yasaktı, ama bizim yanımızda yasak değildi. Biz Kürtlerin sesini tüm dünyaya duyuruyorduk. Herkes bu sayede Kürtlerin kilamlarını dinliyordu. Erivan Radyosu, Kürt müziğinin yolunu açtı ve bu anlamda büyük bir şey oluşturdu. Şimdi birçok Kürt bize ‘Biz sizin müziğinizle, sanatınızla, eserlerinizle büyüdük’ diyor. Şu ana kadar Erivan Radyosu görevini yerine getirdi, şimdi artık başka şeylere görev düşüyor.”

Kavalıyla Aram Tigran, Şeroyê Biro, Karapetê Xaço ve Aslıka Kadır gibi Sovyet ekolündeki Kürt sanatçılarının seslerine eşlik eden Cimo, Erivan Radyosundaki resmi görevinin yanı sıra Romanos Melikyan Müzik Enstitüsü’nü bitirdi. 

1967 yılında yüksek okul diplomasını almayı başaran Cimo, Karapetê Xaco’yu Erivan Radyosu’na da kazandıran bir isimdi.

 

'Kavalın Miri' Egîdê Cimo Hayatını Kaybetti

'Kavalın Miri' Egîdê Cimo Hayatını Kaybetti

“Kavalın Miri” (Mîrê Bilurê) olarak bilinen Kürt sanatçı Egîdê Cimo, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler