1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyarbakır’daki Ailelerin Eylemi
Kürdistan İslam Konferansı BAŞLADI

Kürdistan İslam Konferansı BAŞLADI

DTK'nin İnanç Komisyonu tarafından gerçekleşen 1. Kürdistan İslam Konferansı çok sayıda din aliminin katılımıyla başladı.

A+A-

DTK'nin İnanç Komisyonu tarafından gerçekleşen 1. Kürdistan İslam Konferansı çok sayıda din aliminin katılımıyla başladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç Komisyonu'nun 8-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği 1. Kürdistan İslam Konferansı Cegerxwin Kültür Merkezi'nde başladı.

Konferansa DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, DTK Daimi Meclis üyeleri Altan Tan ve Osman Özçelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Osman Baydemir, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, DİAYDER Başkanı Zahit Çiftkuran ve Diyarbakır'ın kanaat önderlerinden Şex Muhammed Seyri Can, Hafız İsa, Hafız Selahaddin ve çok sayıda hafız, şêx ve din alimlerinin yanı sıra bölge ve Türkiye illerinden de çok sayıda din alimi katıldı. "Konferansa İslamî ya Kurdistane" pankartının açıldığı "İslam'da siyaset devlet ve iktidar ilişkisi nedir? Nasıldır? Nasıl olmuştur? Nasıl olmalıdır?", "İslam'da ümmetçilik kavramı nedir? İslam'a göre kavmiyetçilik nedir?", "İslam'da haklar özgürlükler, nelerdir? Dini, mezhebi, etnik sınıfsal ve bu özgürlüklerin toplumsal barıştaki yeri nedir? Nasıl birlikte yaşanılabilir? Nasıl bir toplumsal düzen oluşturulabilir?" ve "İslami açıdan; Kürt meselesine nasıl yaklaşmalıyız? İslam hukuku ve çözümü açısından ne gibi öneriler ortaya koyabiliriz?" başlıkları altında konferans gerçekleştirildi.

Din alimlerince okunan Kur'an-i Kerim'den sonra konferansın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Baydemir, konferansın tarihi bir önem taşıdığını belirterek, konferansta farklı fikirlerin dile getirilebileceğine dikkat çekti. Baydemir, bu konferans ile yeni bir başlangıç yapacaklarını belirterek, ''Biz nasıl diğer toplumlar gibi onurlu bir yaşamı yürütebiliriz. Bu anlamda bu konferans tarihi bir önem taşımaktadır. Bizler artık Kürdistan'da bize zulüm edenlere göz yummamalıyız'' dedi. Türk, Arap ve diğer halkların özgürleşmesi için Kürt halkının özgürleşmesi gerektiğini vurgulayan Baydemir, ''Bir gün mutlak Kürt ve Kürdistan özgür olacaktır'' dedi.

'Kürt alimleri bu zulme dur demelidir'

Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Emevilerden günümüze kadar devletlerin İslamiyeti kendi politikaları için kullandıklarını belirterek, Kürtlerin bu anlayışla hiçbir zaman hareket etmediğini ifade etti. Kürt halkının esir durumda olduğu belirten Türk, ''Bunun için Kürt alimlerinin omuzlarına çok şey düşüyor. Alimler ve Kürt düşünürleri olarak bu zulme 'dur' demeliyiz. Bu boynumuzun borcudur'' dedi. Tüm Kürtlerin Kürt birliği için önemli çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurgulayan Türk, ''Allah mazlumların yanındadır. Biz çalışırsak bunu başarabiliriz ve tüm Kürtler olarak özgürlüğümüze kavuşabiliriz'' diye kaydetti.

'4 parça Kürdistan'da konferanslar gerçekleştireceğiz'

Türk'ün konuşmasından sonra yapılan divan seçiminde, divana DTK Daimi Melis Üyesi Altan Tan, Azadi İnisiyatifi Üyesi Muhammed Akar, Diyarbakır kanaat önderi Şex Muhammed Seyri Can, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve DİYADER Başkanı Zahit Çiftkuran getirildi. Ardından konuşan Tan, bu konferansın yapmalarının önemli nedenlerinin birinin de Fas, Cezayir, Mısır, Libya, Suriye ve Türkiye coğrafyasında önemli iç savaşların yaşanıyor olması olarak gösterdi. Bu savaşların altında yatan nedenlerin Ortadoğu'nun çok kimlikli yapısından kaynaklandığını belirten Tan, "Biz farklı kavim, ırk, halk, ulus, epistemolojik olarak bunları birlikte nasıl yaşayacaklar ve zengin ile fakir arasındaki uçurumun nasıl çözüleceğine dayalı bir konferans gerçekleştireceğiz. 4 parça Kürdistan'da konferanslar gerçekleştireceğiz. Bu konferansımız daha başlangıçtır ve bu konferanta bütün Dünya'da nasıl yaşanması gerektiğini büyüterek yapacağız" dedi.

Konferansın açılış konuşması ve divan seçiminin ardından basına kapalı bir şekilde devam etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.