
Hasan Atilla Uğur Havalimanında Gözaltına Alındı.. Tartışmalı Geçmişi Yeniden Gündemde!
Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yeniden yürütülen soruşturmada gözaltı kararı verilen emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur, Kıbrıs dönüşü havalimanında gözaltına alındı.
Silivri Cezaevi’nde 2011 yılında hayatını kaybeden MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yeniden yürütülen soruşturmada gözaltı kararı verilen emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur, Kıbrıs dönüşü havalimanında gözaltına alındı.
Kozinoğlu ile aynı koğuşta kalan Uğur, geçmişte Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki sorgu ekibinde yer aldı ve Ergenekon davasında yargılandı.
Uğur’un adı ayrıca Kızıltepe’deki JİTEM davasında sanıklar arasında yer alması ve Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yeni soruşturmada gözaltı kararı verilmesiyle yeniden gündeme geldi.
KIBRIS DÖNÜŞÜ HAVALİMANINDA GÖZALTINA ALINDI
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin yeniden yürütülen soruşturma kapsamında Hasan Atilla Uğur hakkında gözaltı kararı verildi.
Kıbrıs’ta bulunan Uğur, Türkiye’ye dönüşünün ardından uçağının saat 23.36’da havalimanına inmesiyle pasaport kontrolünde gözaltına alındı. Emekli Jandarma Albay, işlemleri için Maslak Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.
Soruşturma kapsamında Uğur’un yanı sıra Kozinoğlu’nun diğer koğuş arkadaşı emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ile olay tarihinde görev yapan eski Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören ve eski Cumhuriyet Savcısı Necip Doğan hakkında da gözaltı kararı verilmişti. Bu üç isim İstanbul ve Ankara’da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındı.
KOZİNOĞLU İLE AYNI KOĞUŞTA KALDI
Hasan Atilla Uğur’un soruşturmadaki konumu, yalnızca geçmişteki askeri görevleriyle sınırlı değil. Uğur, 2011 yılında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kaşif Kozinoğlu ile aynı koğuşu paylaşıyordu.
Kamuya yansıyan bilgilere göre Kozinoğlu, 11 Mart 2011’den itibaren Silivri 1 No’lu L Tipi Cezaevi B Blok B-1 koğuşunda Hasan Atilla Uğur ve Hasan Ataman Yıldırım ile birlikte kaldı. Kozinoğlu 12 Kasım 2011’de cezaevinde yaşamını yitirdi.
Uğur, yeniden açılan soruşturma öncesinde de Kozinoğlu’nun cezaevindeki son saatlerine ilişkin açıklamalar yaptı. Eylül ayında verdiği röportajlarda Kozinoğlu’nun ölümünden önceki saatleri ve aynı koğuşta yaşananları anlattı.
1999’DA ÖCALAN’IN SORGUSUNDA GÖREV ALDI
Hasan Atilla Uğur, 1999 yılında Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki sorgu sürecinde görev alan askeri ekipte bulundu. Uğur, sonraki yıllarda bu süreci anlattığı bir kitap da yayımladı.
Uğur’un kamuoyundaki geçmişinde asıl dikkat çeken başlıklardan biri ise daha sonraki yıllarda hakkında açılan yargı dosyaları oldu.
ERGENEKON DAVASINDA TUTUKLANDI, 29 YIL 3 AY CEZA ALDI
Emekli olduktan sonra Hasan Atilla Uğur’un adı bu kez Ergenekon soruşturması ve davasıyla gündeme geldi.
Uğur, 1 Temmuz 2008’de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. 2013 yılında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 29 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Uğur, daha sonra tahliye edildi.
Ancak bu mahkûmiyet nihai olarak Uğur’un sabit bir suçluluğu anlamına gelmedi. Yargıtay’ın Ergenekon kararlarını bozmasının ardından yeniden görülen davada Hasan Atilla Uğur 2019 yılında beraat etti.
Bu nedenle Uğur’un geçmişine ilişkin haberlerde 2013’teki mahkûmiyet ile 2019’daki beraat kararının birlikte verilmesi gerekiyor.
KIZILTEPE JİTEM DAVASINDA SANIKTI
Uğur’un adı bir başka önemli yargı dosyasında da JİTEM iddialarıyla gündeme geldi. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1990’lı yıllarda meydana gelen cinayet ve zorla kaybetme iddialarına ilişkin davada Uğur, dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olarak sanıklar arasında yer aldı.
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 1992-1996 yılları arasında Kızıltepe’de 22 kişinin hukuk dışı infaz edildiği veya zorla kaybedildiği yönündeki iddialar soruşturma konusu yapıldı. İddianamede Uğur’un, dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Eşref Hatipoğlu ile birlikte JİTEM faaliyetleri kapsamında görev yaptığı ileri sürüldü.
Uğur ve diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etmeyerek terörle mücadele görevi dışında yasa dışı bir faaliyet yürütmediklerini savundu. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2019’da cinayet suçlamaları yönünden zamanaşımı, diğer suçlamalar bakımından ise delil yetersizliği gerekçeleriyle beraat kararı verdi.
Dolayısıyla Kızıltepe dosyasında da Uğur hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet bulunmuyor.
KOZİNOĞLU DOSYASINDA YENİDEN SORUŞTURMA
Hasan Atilla Uğur’un adı bu kez Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevindeki ölümüne ilişkin soruşturmayla gündeme geldi. Soruşturmanın yeniden açılmasının ardından savcılık, olay döneminde görev yapan kişiler ile Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşları hakkında işlem başlattı.
Uğur hakkında verilen gözaltı kararının gerekçesi kamuoyuna ayrıntılı şekilde açıklanmış değil. Uğur ise gözaltı kararının ardından yaptığı açıklamada İstanbul’a dönerek ifade vereceğini ve bildiklerini anlatacağını söyledi.
Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin önceki soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti. Yeni soruşturma kapsamında ise dönemin Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören, cezaevi savcısı Necip Doğan ve Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşı Hasan Ataman Yıldırım ile birlikte Uğur hakkında işlem yapılması, dosyanın yeniden incelenmesine neden olan başlıkları tekrar gündeme taşıdı.
OĞLU OĞUZHAN UĞUR DA TUTUKLU
Hasan Atilla Uğur’un gözaltına alınması sırasında ailesiyle ilgili bir başka adli süreç de devam ediyor. Babala TV kurucusu Oğuzhan Uğur, AHBAP Derneği soruşturması kapsamında 21 Temmuz 2026’da tutuklandı ve 17 Eylül itibarıyla tutukluluğu sürüyordu.
Oğuzhan Uğur hakkında yürütülen soruşturma ile Hasan Atilla Uğur’un Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturması birbirinden ayrı dosyalar. Oğuzhan Uğur’un, babası hakkında verilen gözaltı kararını cezaevinde öğrendiği bildirildi.
ŞİMDİ GÖZLER KOZİNOĞLU DOSYASINDA
Hasan Atilla Uğur’un geçmişindeki Öcalan sorgusu, Ergenekon davası, Kızıltepe JİTEM dosyası ve Kaşif Kozinoğlu ile aynı koğuşta geçirdiği dönem, emekli albayın yeniden yürütülen soruşturmayla birlikte kamuoyunun gündemine taşınan başlıca başlıklar oldu.
Uğur hakkındaki mevcut işlem ise Kaşif Kozinoğlu’nun 2011’de Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitirmesine ilişkin yeniden yürütülen soruşturmayla sınırlı. Havalimanında gözaltına alınan Uğur’un jandarmadaki adli işlemleri sürüyor.








HABERE YORUM KAT