1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KAĞIZMAN

  4. Kağızman'da Çatışma
Kerbela Şehitleri Kars'ta Anıldı

Kerbela Şehitleri Kars'ta Anıldı

Kars'ta, Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü nedeniyle anma merasimi düzenlendi.

A+A-

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin bin 378’inci yıldönümü nedeniyle Kars’ta anma törenleri yapıldı.

Tören sabah saatlerinde Hz. Ali Çarşı Camii ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii önünde toplanan binlerce vatandaşın katılımıyla Kuran-ı Kerim okunması, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Anma programına katılanlar, Ehlibeyt Işıklı Camii önünde düzenlenen törenin ardından Türk bayrağı, Atatürk, Hazreti Hüseyin posterleri ve mersiyeler eşliğinde Garnizon Şehitliğine oradan da Yeni Mahalle Mezarlığı’na yürüdü. Yeni Mahalle Mezarlığı önünde de deste guruplarının zincirlerle dövünmeleri, sine vurma ve mersiyeler eşliğinde Hazreti Hüseyin’i yad etmesi sonrasında aile mezarları ziyaret edilerek, Kur’an-ı Kerim okudu.

Aşura Günü...

Caferi-Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir.

İnanca göre Şiîlik'te İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir.

Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir.

Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.