1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Nevşehir’den Madalyayla Döndüler
Kars'ta CHP’nin Kuruluşu Kutlandı

Kars'ta CHP’nin Kuruluşu Kutlandı

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 97. kuruluş yıl dönümü Kars'ta gerçekleştirilen bir törenle kutlandı.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 97. kuruluş yıl dönümü Kars'ta gerçekleştirilen bir törenle kutlandı.

PolitiKARS'ın derlediği bilgilere göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. 

Partilerinin 97. yılını kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Toraman yaptığı açıklamada, "Büyük Atatürk, temellerini 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nde attığınız 9 Eylül 1923 'de kurduğunuz Cumhuriyet Halk Partisi'nin, bugünkü mirasçıları olarak huzurunuzdayız. Cumhuriyeti, silah arkadaşlarınızla "Egemenlik Kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesinden yola çıkarak kurdunuz. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyet’inin Emperyalizm karşısındaki kararlılığını, Kuva-i Mille yenin işgal orduları karşısındaki azmini 97.kuruluş yıl dönümümüzde de yüreğimizde taşıyoruz. Yegâne amacımız, sizin ve silah arkadaşlarınızın kurduğu güzel Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak, hiç bir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye'yi inşa etmektir. Ancak içinden geçtiği bu süreçte Demokrasi sadece kâğıt üzerinde kalmıştır. Yasama, yargı ve medya vesayet altındadır Ekonomik sıkıntılar had safhaya ulaşmış, milletimiz korkunç bir işsizliğe mahkûm edilmiştir.

İlke ve Devrimleriniz ile II. Yüzyıla Çağrı Beyannamenizin ışığında kuracağımız halkın iktidarında ülkemizi, işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin de ötesine taşıyacağımıza söz veriyoruz.” diyen Başkan Toraman, “Mücadelemiz, hâkimiyet kayıtsız şartsız milletin olana dek sürecektir. Mazlum milletlere umut ışığı olan Anadolu Devriminin mimarları olarak size silâh arkadaşlarınıza, hayatını kaybetmiş tüm Cumhuriyet Halk Partililere demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirmiş yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor aziz şehitlerimizi saygıyla anıyorum.” ifadesini kullandı.

31 Mart'ta güzel ülkemize baharı getirdik. Şimdi sıra baharı yaza çevirmekte. Şimdi Türkiye'nin tan vakti! Gün doğuyor, umut yeşeriyor. Gazı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını kurduğu kurtuluşun ve kuruluşun partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıl dönümünün kutlu olmasını diliyor, hep birlikte el ele kol kola mücadele edeceğimiz gibi bütün vatandaşlarımızı da demokrasiye inanan, hak hukuk ve adaletin gelişmesi gerektiğine, hukukun üstünlüğüne inanan, insan halklarından yana olan bu güzel ülkemizin insanlarını Altı okun çatısı altında birlikte yürümeye, bu çatı altında birleşmeye ve siyaset yapmaya davet ediyorum.  Ülkemizin geleceği, gençlerimizin yarınları için buna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.  Partimizin 97.Kuruluş yılı kutlu olsun. Saygılar sunarım.” dedi.

CHP Kars eski Milletvekili Selami Yiğit’in de katıldığı programa, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Merkez İlçe Başkanı Yusuf Kanbay, Kadın Kolları Başkanı Nazan Demirci ve Gençlik Kolları Başkanı Uğurcan Vergül ile partililer katıldı.

Anıta çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

chp-cumhuriyet-halk-partisi-003.jpg

chp-kars-002.jpg

chp-toren-003.jpg

CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP)

  • Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 97'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
  • Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.
  • Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi. 1935'teki 4'üncü kurultayda ise bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsendi.
  • Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı.
  • 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit'in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa'ya dayanarak kuruluşunun 69'uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.
  • Vekaleten görev alanlar hariç CHP'de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.