1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Yenişehir'e İddialı Kadın Muhtar Adayı
Kars ve Bölge İllerinde 'Taşımalı Seçmen' Tartışmaları

Kars ve Bölge İllerinde 'Taşımalı Seçmen' Tartışmaları

Seçimlere kısa bir süre kala birçok kentte sandık sonuçlarını etkilemeye dönük “seçmen taşındığına” dair haberlerin; özellikle az bir oyun seçim sonuçlarına etki edebileceği il, ilçe ve beldelerde bu durum kritik önemde. 

A+A-

Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart 2024 “Mahalli İdareler/Yerel” seçimlerine 4 aydan kısa bir süre kalırken, partilerde aday belirleme sürecinin bir ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Seçimlere kısa bir süre kala birçok kentte sandık sonuçlarını etkilemeye dönük “seçmen taşındığına” dair haberler arttı. Özellikle az bir oyun seçim sonuçlarına etki edebileceği il, ilçe ve beldelerde bu durum kritik önemde. 

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) de önceki gün “gezici seçmen” iddialarını ve hangi adreslere kaç seçmen taşındığını ayrıntısıyla açıkladı

secim-secmen.jpg

2019 PLANI DEVREDE

DEM Parti, AK Parti’nin önceki yerel seçimlerinde (2019 Yerel Seçim) binlerce asker ve polisin kaydını özellikle sınır hattındaki kentlere taşıyarak, buradaki seçim sonuçlarına müdahale edildiğini gündeme taşıdı.

Dem Parti, Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, seçmen taşıma uygulamalarına ilişkin açıklama yaptı...

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerden bugüne kadar seçmen sayısında yaşanan artış/azalışın da bu durumun benzer bir politikası olduğu belirtildi.

EN AZ 24 BELEDİYE

14 Mayıs seçimlerinden Ekim ayına kadar Türkiye genelinde seçmen sayısında yaşanan artış/azalış yüzde 2 ila 5 düzeyinde.

Ancak Kars’ın arasında olduğu bölge illerinde belediye seçimlerinin yapılacağı 24 yerleşim yerine bakıldığında bu oranın yüzde 7 ila 22 arasında değiştiği ifade edildi.

Söz konusu yerleşim yerlerindeki değişim incelendiğinde; bu yerleşim yerlerinden 11'i, 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediyelerden oluşuyor.

AK Parti, HDP’nin ikinci parti geldiği yerlerden 7'sinde taşınan seçmen, geriye kalan beldelerde ise, MHP, İYİ Parti, HÜDA-PAR ve CHP’nin desteğiyle çok az bir oy farkla öne geçerek seçimi kazandığı belirtildi.

14 Mayıs 2023 seçimlerine bakıldığında ise söz konusu yerleşim yerlerinden 23'ü, bir süre önce ismi DEM Parti olarak değişen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ezici bir şekilde birinci parti olarak çıktı. AK Parti ise sadece 1 kentte seçimleri önde bitirdi.

..haberin uzantısı

KARS

2019 yerel seçimleri ile günümüz arasındaki değişime örnek olacak tablo Kars’ta önümüze çıkıyor...

Kars’ta iktidar bileşenlerinin genelde birlikte hareket ettiği 2019 seçimlerinde; HDP, 12 bin 192 oyla belediyeyi kazanırken, Cumhur İttifakı adına seçime giren MHP ise 10 bin 954 oyda kalmıştı.

5 BİN 534 SEÇMEN ARTTI

Kars’ta 14 Mayıs 2023 seçimlerinden 5 ay sonra seçmen sayısı 78 bin 102’den 83 bin 636’a yükseldi.  

Seçim sonuçları en çok merak edilen kentlerden birisi olan Kars’ta, yüzde 7,09’lık bir artışa tekabül eden 5 bin 534 seçmen değişiminin sonuçları merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler