1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya'nın İncirlik Takvimi Belli Oldu
Kafkasya'da Sınırlar Çizilirken.. Dört Köy, Azerbaycan'ın Kontrolüne Geçti!

Kafkasya'da Sınırlar Çizilirken.. Dört Köy, Azerbaycan'ın Kontrolüne Geçti!

Ermenistan-Azerbaycan sınırında stratejik öneme sahip dört köy, Azerbaycan'ın denetimine geçti.

A+A-

Ermenistan-Azerbaycan sınırında stratejik öneme sahip dört köy, Azerbaycan'ın denetimine geçti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır köyleri konusunda Nisan ayında yapılan bir protokol gereği dört sınır köyü daha Azerbaycan'ın kontrolüne geçti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırlarla ilgili varılan protokol doğrultusunda, dört sınır köyünün Bakü'nün kontrolüne geçmesi konusunda atılan adımlar sonucu, Gazah bölgesinde bulunan Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köyleri Ermenistan tarafından Azerbaycan'a iade edildi.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI

Rus haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, Gazah bölgesinde bulunan Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerinin kontrolü Azerbaycan sınır güçlerine devredildi.

Azerbaycan-Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda sınırın 12,7 kilometrelik bölümü belirlendi ve söz konusu köylerin Azerbaycan'a iade edildiği açıklandı.

Sınır Belirleme Komisyonu, “..iki ülkenin uzmanlarının titiz çalışmaları sonucunda sınırın 12,7 kilometrelik bir kısmı belirlendi ve bu köyler Azerbaycan'a teslim edildi ve söz konusu köylerdeki kontrolü resmen ele aldı.” açıklamasını yaptı.

Sınır Belirleme Komisyonu'nun çalışmaları sonucu sınır hattının belirlenmesi ve Ermenistan hükümetinin sınırdaki boş köylerin kontrolünü Azerbaycan'a devretme kararını onaylamasının ardından, Başbakan Nikol Paşinyan'a yönelik geniş çaplı protestolara neden olmuştu.

Aynı zamanda, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı geri alması ve bölgedeki tek taraflı Ermeni yönetimine son vermesi de bu sürecin bir parçası olarak değerlendirilmelidir.

KARABAĞ'DAKİ GELİŞMELER VE RUSYA İLE İLİŞKİLER

Azerbaycan, geçen yıl BM kararlarına dayanarak Dağlık Karabağ bölgesini askeri güç kullanarak geri aldı ve bölgedeki Ermeni yönetimine son verdi. Bu hareket, bölgede konuşlu yaklaşık 2 bin Rus barış gücü askerinin çekilmesine neden oldu.

Paşinyan, Azerbaycan güçlerini durdurmak için müdahale etmeyen Moskova'yı eleştirdi ve bu olaydan sonra Rusya ile olan ittifakından uzaklaşarak Batı ile ilişkilerini daha da güçlendirdi.

Paşinyan'ın Rusya'ya yönelik eleştirileri ve Batı ile yakınlaşma çabaları da dikkate alındığında, bölgedeki siyasi dengelerin nasıl şekillendiği ve değiştiği açıkça görülmektedir.

Bu gelişmeler, bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması açısından önemli ipuçları sunarken; Azerbaycan'ın sınır köylerini kontrol altına alması, iki ülke arasındaki sınır belirleme sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.