1. HABERLER

  2. Sol Elin Değil Sağ Elin Sakat !
Kadın Dengbej Fatma İsa Öldü

Kadın Dengbej Fatma İsa Öldü

Erivan Radyosundan tanınan az sayıdaki Kadın dengbejlerden Fatma İsa sürgünde bulunduğu Krasnodar'da hayatını kaybetti.

A+A-
Erivan Radyosundan tanınan az sayıdaki Kadın dengbejlerden Fatma İsa sürgünde bulunduğu Krasnodar'da hayatını kaybetti.
Bir dönemler Erivan radyosunda seslendirdiği Kürt halk türküleriyle ismini duyuran daha sonra eserleri Kürt kadın degbejler albümünde çıkan Fatma İsa iki gün önce Krasnodar’ın Platnirovkae kasabasında hayatını kaybetti.
Fatma İsa’ın cenazesi dün akşam saatlerinde Krasnodar’da bulunan Kürt Kurumları temsilcileri ve geniş bir kalabalık tarafından toprağa verildi. Toplantıda bir konuşma yapan Krosnodar Kürt Kültür Otonomisi başkanı İşxan Ankosi İsa’ın klamlarının sürgündeki bir halkın çığlıkları olduğunu belirtirken Kürtlerin onu asla unutmayacağını vurguladı. Cenazede dengbeşler İsa’ın sembolü haline gelen ünlü aşk türküsü ‘De Miho’ seslendirdiler.
İsa 1934 Erivan’a bağlı Arazdage köyünde doğmuş, ailesi Sovyetlerin yakılışından sonra Ermeniler tarafından sürgün edilen 50 bin Kürt arasındaydı. Bu sürgün ile birlikte Krasnodar bölgesine gelerek yerleşen İsa buradaki Kürtler arasında da saygın bir yere sahipti.
Diğer halk sanatçıları gibi her hangi bir eğitim almamasına rağmen doğal müzik kalağıyla geleneksel Kürt halk türkülerini güçlü sesiyle yorumlayan İsa Erivan radyosuna renk katmıştı. O dönem seslendirdiği ‘De Miho’, ‘Dînamin’, ‘Şerê Reya Beşer’, ‘Gedê Mirzo’ ve ‘Dervêşê Evdî’ gibi Kürt halk türküleri daha sonra Kürt Kadın dengbeşleri albümün de yer aldı.
İsa sadece Radyo da değil asıl olarak Ermenistan’da düğünlerde türküler yaslarda ise seslendirdiği ağıtlarla eski Sovyet Kürtlerinin en sevilen halk sanatçılarından birisiydi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.